Breivik se za pokolj pripremao igrajuci videoigre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Norveški ubojica Anders Behring Breivik rekao je u cetvrak da je zbog teškoca u nabavi eksploziva morao smanjiti prvotni plan o izvedbi cak tri bombaška napada i zatim šokirao otkricem da se za pokolj 77 osoba 2011. pripremao cijelu godinu igrajuci ratne racunalne igre 16 sati na dan, javljaju agencije.

Breivik je rekao da je 2006. odlucio izvesti samoubilacki napad i nije vjerovao da ce 22. srpnja 2011. preživjeti bombaški napad u središtu Osla gdje je pobio osam osoba niti pokolj vatrenim oružjem na otoku Utoeya gdje je nekoliko sati poslije ubio 69 mladih ljudi.

- Planirao sam eksplozije triju automobila bombe nakon cega bi slijedila pucnjava, rako je cetvrtog dana sudenja u Oslu taj clan krajnje desnicarske skupine Vitezovi templari, piše agencija AFP.

Želio je izraditi dvije bombe, a svaka bi težila tonu. Prvu bi postavio u cetvrt s vladinim zgradama, a drugu pred sjedište stranke laburista. Trecu od 500 kg planirao je postaviti pred njemu atraktivne ciljeve: sjedište norveškog dnevnika Aftenpostena, parlament, Gradska vijecnicu Osla i Kraljevsku palacu, ali bi prethodno, jer je rojalist, provjerio da je kraljevska obitelj odsutna.

Cilj tog 33-godišnjeg Norvežanina, koji sebe smatra vitezom križarem pred useljenickom islamskom prijetnjom, bio je pobiti onoliko osoba koliko je moguce. Morao je odustati od tako opsežnog plana u lipnju 2011. kada je vidio kako je teško izraditi bombe.

Za pokolj iz kojeg se nije nadao izvuci živu glavu pripremao se ratnim igrama kao što je World of Warcraft koju je igrao s više od 10 milijuna korisnika.

Modern Warfare igrao je punih 17 sati na Novu godinu 2010./2011. i njome se koristio kao simulacijom za policijski odgovor da bi uvježbao najbolje strategije za bijeg.

- Izracunao sam da su mi izgledi da se izvucem bez ozljeda manji od 5 posto. Uvježbao sam se kako da izadem iz takve situacije. Zato sam simulirao, rekao je u sudnici Breivik i priznao da zapravo i nije osobito volio te igre, ali su mu bile potrebne kao priprema.

Da bi uštedio, uselio se 2006. k majci koja je bila zabrinuta za njega jer nije prekidao igru, a "tijekom te godine igrao sam možda 16 sati na dan", rekao je. "Samo igrajuci cijelu godinu - igrajuci i spavajuci, igrajuci i spavajuci... Bio je to moj san i želio sam ga ostvariti", objasnio je.

- Kada je Breivik bio na otoku Utoeya, moguce da je još vjerovao da i dalje igra igru, a pucao je na stvarne ljude (...) Cini se da ne umije razlikovati izmedu virtualnog svijeta racunalnih ratnih igara i stvarnosti, rekao je profesor socijalne antropologije Thomas Hylland Eriksen sa sveucilišta u Oslu za agenciju Reuters.

Sudenje najgorem norveškom ubojici nakon Drugog svjetskog rata trajat ce deset tjedana, a vrti se oko pitanja njegovog mentalnog zdravlja. Dva psihijatrijska tima razlicito su ga procijenila te ga je prva ekipa proglasila shizofrenikom, a druga mentalno zdravim za pracenje sudenja.

Breivik odbija mogucnost da je mentalno bolestan i tvrdi da bi, bude li proglašen umobolnim i smješten u bolnicu, za njega to bila gora kazna nego smrt.

Odustao od ekstremistickog pozdrava

Breivik je u cetvrtak odustao od svog desnicarskog ekstremistickog pozdrava, javlja agencija France presse.

U srijedu je njegov odvjetnik Geir Lippestad rekao da ce tražiti od svog klijenta da odustane od tog pozdrava, ispružene desne ruke stisnute šake, provokativnog za obitelji žrtava i preživjele.

Kad su mu skinute lisicine, Breivik je ostao stajati, a sudac ga je pozvao da sjedne, što je ucinio.

U ideološkom manifestu objavljenom uoci pokolja 22. srpnja 2011. desnicarski ekstremist je objasnio da taj pozdrav predstavlja "snagu, cast i poziv na dvoboj marksistickim tiranima u Europi".

Predsjednik Skupine za podršku žrtvama 22. srpnja Trond Blattmann rekao je da taj pozdrav iskazuje potpuni nedostatak poštovanja prema žrtavama i njihovim bliskim osobama, prenijeli su norveški mediji.

Breivikova simpatizerka protjerana iz Norveške

Mlada njemacka simpatizerka Andersa Behringa Breivika protjerana je iz Norveške nakon što je prvog dana sudenja tom ekstremistu pokušala uci u zgradu suda, navela je policija. Mlada žena, ciji identitet nije otkriven, nije uspjela proci sigurnosne kontrole na ulazu u sud.

Nakon 24-satnog zadržavanja u utorak je odvedena u zracnu luku i upucena u Njemacku, rekao je policijski dužnosnik za TV kanala TV2, koji je potvrdio da se radi o njemackoj državljanki.

Snimljena je dok je cekala u redu pred palacom pravde u ponedjeljak gdje je na novinarski upit odgovorila da je obecala Breiviku da ce nazociti njegovom procesu. Na pitanje dopisuje li se s optuženim, odgovorila je potvrdno kimanjem glave.

Nakon provjera s njemackim vlastima potvrdeno je da je nekoliko puta osudena u svojoj zemlji zbog ometanja javnog reda, rekao je taj policijski dužnosnik i zakljucio da su donijeli odluku da je nepoželjna u Norveškoj.


Podijeli: Facebook Twiter