Breivik se operirao da bude što slicniji arijevcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Desnicarski ekstremist koji je ubio 77 osoba u dvostrukom teroristickom napadu u Norveškoj obavio je plasticnu operaciju da bi što više nalikovao arijevcu, doznaje se iz obavještajnih izvora koje prenosi britanski list The Sunday Times.

Anders Behring Breivik (32) ima plavu kosu, plave oci i izražene crte lica karakteristicne za tu skupinu, no, prema Janne Kristiansen, šefici norveške obavještajne agencije PST, nemoguce je da mu je to prirodni izgled.

"Takav arijevski izgled nije uobicajen u Norveškoj", rekla je. "Hitler bi ga stavio na plakate. Ima savršeno, klasicno arijevsko lice. Mora da je zatezao lice", rekla je Kristiansen u intervjuu za The Sunday Times.

Ta informacija u skladu je sa sjecanjima Breivikove školske prijateljice koja kaže da se hvalio da je išao na plasticnu operaciju prije deset godina nakon što se sprijateljio sa skupinom ljudi opsjednutih tjelesnim izgledom.

"Sjecam se da mi je, dok smo bili na zabavi, rekao da je operirao nos i bradu u Americi", izjavila je prijateljica za Sunday Telegraph.

Te informacije stižu u vrijeme kada sve jasnije postaju Breivikove veze s Velikom Britanijom, pri cemu se otkrilo da je neke sastojke za automobil bombu nabavio u toj zemlji. Istraga je pokazala da je preko internetske stranice eBay kupovao opremu diljem svijeta, ukljucujuci i Veliku Britaniju.

Koristeci se imenom "andersbrei", Breivik je kupio odredenu kolicinu sumpora od dobavljaca u sjevernom Londonu, a zaštitno odijelo koje je nosio dok je izradivao bombu nabavio je od Britanca koji živi u Sjedinjenim Državama.

Breivik je, inace, iznio niz bizarnih zahtjeva za svog boravka u zatvoru i na sudu. Tako je primjerice, nakon što mu je odbijen zahtjev da nosi vojnu uniformu, najavio da ce se na sudu pojavljivati samo u crvenoj vesti marke Lacoste.

Norveški istražitelji usredotoceni su na njegov manifest na 1.500 stranica što ga je objavio na internetu uoci napada u Oslu i obližnjem otoku Utoya. Dužnosnici vjeruju da se koristio šiframa da bi potaknuo tajnoviti imidž.

"Želi da to bude poput romana 'Da Vincijev kod'", rekao je neimenovani izvor. "Stvorio je misterij i, što duže on postoji, njegova poruka golicat ce interes javnosti", dodao je izvor.

Breivikove veze s radikalnom Engleskom obrambenom ligom (EDL) takoder su jasnije otkako se doznalo da je bio clanom Norveške obrambene lige (NDL), ogranka britanske skupine.

Lena Andreassen, bivša celcnica NDL-a, potvrdila je da je Breivik bio clan organizacije koju vode britanski nogometni huligani, ali je dodala da su ga izbacili zbog ekstremistickih stajališta.


Podijeli: Facebook Twiter