Breivik se hvalio pokoljem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Norveški desnicar koji je prošlo ljeto ubio 77 osoba, uglavnom mladih clanova Laburisticke stranke, u utorak se na sudenju koje je ušlo u drugi dan hvalio svojim napadom, opisavši ga složenim i spektakularnim, te rekao da bi to ponovno ucinio.

"Izveo sam najsloženiji i najspektakularniji politicki napad u Europi nakon Drugog svjetskog rata", rekao je Anders Behring Breivik pred sudskim vijecem, citajuci svoju pripremljenu izjavu.

"Norvežanima prijeti da u buducnosti postanu manjina u vlastitoj prijestolnici, u vlastitoj zemlji", nastavio je Breivik i porucio da bi "to ponovno ucinio".

Breivik se izjasnio da nije kriv, rekavši da je aktiviranjem autobombe kod sjedišta vlade u Oslo, pri cemu je poginulo osam ljudi, i krvoprolicem u ljetnom kampu Laburisticke stranke, gdje je ubio 69 ljudi, samo branio svoju domovinu.

Sudenje bi trebalo trajati 10 tjedana, a posebice ce biti usredotoceno na mentalno zdravlje optuženog. Ako ga se proglasi neuracunljivim, mogao bi doživotno biti zatvoren na psihijatriji, a u slucaju da ga se proglasi uracunljivim dobit ce maksimalnu kaznu od 21 godinu zatvora. Ta se kazna može produljiti onoliko dugo koliko ga se bude smatralo opasnim. Breivik je kazao da bi proglašenjem ludim to bila "sudbina gora od smrti".

Prvotna psihijatrijska procjena govorila je da je Breivik neuracunljiv, a druga, dovršena ovaj tjedan, nije našla nikakav dokaz psihoze.

Breivik bi trebao svjedociti u iducih pet dana. Njegova obrana pozvala je 29 svjedoka koji ce potvrditi da je mentalno zdrav. Medu predloženim svjedocima su Mula Krekar, kurdski utemeljitelj islamisticke skupine Ansar al-Islam koji je nedavno utamnicen u Norveškoj jer je slao prijetnje smrcu, i "Fjordman", desnicarski bloger koji je imao znatan utjecaj na Breivika.

U manifestu koji je objavio na internetu, Breivik se obratio buducim napadacima s porukom da ce njihovo "uhicenje oznaciti pocetak faze propagande", a njihovo sudenje ce biti pozornica koju ce gledati cijeli svijet.

Sudenje u utorak zapocelo je pitanjem izuzeca "gradanskog" suca porotnika zbog njegovog komentara da Breivik zaslužuje smrtnu kaznu, a prema najnovijim informacijama, Thomas Indreboe biti ce zamijenjen.


Podijeli: Facebook Twiter