Breivik pripremao bombu težu od tone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Norveški terorist Anders Behring Breivik, koji je u dvama napadima u Norveškoj usmrtio 77 osoba, pripremao je i drugu bombu težu od jedne tone, izvijestio je u srijedu državni radio NRK pozivajuci se na informacije ministarstva obrane.

32-godišnji Breivik pojavit ce se pred sudom drugi put nakon uhicenja, kako bi mu se produljila kazna potpune zatvorske izolacije za još cetiri tjedna, pošto je vec cetiri tjedna proveo u potpunoj izolaciji.

Breivik je 22. srpnja detonirao automobil-bombu u središtu Osla, pri cemu je smrtno stradalo osam ljudi, a potom je u kampu za mlade na otoku Utoyi u blizini Osla iz vatrenog oružja ubio još 69 ljudi, uglavnom tinejdžera.

Bomba koja je potom pronadena na jednoj farmi težila je izmedu jedne i jedne i pol tone, izvijestio je državni radio NRK pozivajuci se na informacije ministarstva obrane. Procjenjuje se da je bomba koja je eksplodirala u središtu Osla težila oko 950 kg. France presse prenosi kako norveška policija nije bila dostupna za komentar.

Krajem srpnja policija je izvijestila da je na farmi, od Osla udaljenoj oko 140 km pronašla i uništila eksploziv, ne navevši kolicinu ni stanje eksploziva. Breivik je napade planirao godinama.

France presse prenosi kako je unajmio farmu na nekoliko tjedana, navodno kako bi uzgajao povrce, no vjerojatnije kako bi mogao prikupljati gnojivo ne izazivajuci sumnju. Poznat je podatak prema kojemu je pocetkom svibnja na farmu isporuceno šest tona gnojiva koje se može upotrijebiti za izradu eksplozivne mješavine.


Podijeli: Facebook Twiter