Breivik planirao napasti i kraljevsku palacu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Norveška kraljevska palaca i sjedište laburisticke stranke bile su moguce mete napada koje je u svojim planovima zacrtao desnicarski ekstremist Anders Behring Breivik, odgovoran za ubojstvo 77 osoba u Oslu i okolici, piše tabloid Verdens Gang u subotu.

Tijekom policijskog ispitivanja 32-godišnji Breivik je rekao da je kanio napasti i druge mete osim sjedišta vlade i otoka Utoeye, navodi tabloid pozivajuci se na tužitelja. Nadalje piše da je kraljevska palaca bila jedna od mogucih meta zbog svoje simbolicke važnosti.

Sjedište laburista Breivik je namjeravao napasti jer tu stranku drži odgovornom za izgradnju multikuluralnog društva, koncepta što ga taj masovni ubojica prezire.

"Ne želim komentirati broj i vrstu meta koje je imao na umu. Radi se o ocitim metama terorista i namjeri udara na vladu", rekao je tužitelj Paal-Fredrik Hjort Kraby, navodi Verdens Gang. Norveška policija nije bila dostupna za komentar.

U napadima koje je Breivik priznao u središtu Osla u cetvrti sa zgradama vlade te na otoku Utoeya ubio je 77 ljudi prošloga petka.


Podijeli: Facebook Twiter