Breivik: Ostavka vlade u zamjenu za informacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocinitelj dvostrukog napada 22. srpnja u Norveškoj, Anders Behring Breivik, zatražio je ostavku vlade i glavnog vojnog stožera te abdikaciju norveškog kralja da bi više rekao istražiteljima, javlja norveška javna televizija NRK.

Uz ostavku premijera Jensa Stoltenberga i još nekih dužnosnika, te abdikaciju Haralda V., tridesetdvogodišnji norveški ekstremist zatražio je prigodom svog drugog saslušanja u petak da bude imenovan za zapovjednika glavnog vojnog stožera, izvijestio je NRK.

Premda je policija odbacila njegove zahtjeve, masovni ubojica koji je u Oslu i na otoku Utoyi pobio 77 ljudi, na koncu je pristao na suradnju tijekom desetosatnog ispitivanja.

Voditelj istrage Paal-Fredrik Hjort Kraby rekao je u razgovoru za novinsku agenciju France Presse da je Breivik bio "vrlo spreman" odgovarati na pitanja policije, osim što se tice drugih celija njegove organizacije, o cijem je postojanju ranije govorio.

Breivika, koji ce u pritvoru u zatvoru visoke sigurnosti provesti osam tjedana, s mogucnošcu produljenja, trebaju pregledati psihijatri da bi utvrdili može li kazneno odgovarati, a zakljucci vještacenja dvoje norveških lijecnika trebaju se objaviti u studenom.

Njegov je odvjetnik prošli tjedan rekao da je njegov branjenik vjerojatno duševno bolestan, ali je kazao da je još prerano reci hoce li se na tome temeljiti njegova obrana.


Podijeli: Facebook Twiter