Breivik optužen za ubojstvo 77 osoba i terorizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protuislamski napadac Anders Behring Breivik, koji je pocinio masakr koji je prošlog ljeta šokirao Norvešku, i službeno je u srijedu optužen za terorizam i ubojstvo s umišljajem 77 osoba, a u travnju mu pocinje sudenje.

Tužiteljstvo je objavilo da ce tražiti kaznu psihijatrijske skrbi za ubojicu koji je djela priznao. Ako drugo psihijatrijsko vještacenje bude proturjecilo prvome koje je dijagnosticiralo psihozu, tužiteljstvo ce možda zahtijevati i 21 godinu zatvora, što je maksimalna norveška kazna.

Breivik (33) priznao je da je u srpnju 2011. izveo bombaški napad na vladinu zgradu u Oslu i ubio 8 ljudi, a zatim je vatrenim oružjem poubijao 69 ljudi u ljetnom kampu mladeži laburisticke stranke. Njegove su mete bili "izdajice" sklone imigrantima, rekao je na uvodnom sudskom saslušanju.

- Optuženik je pocinio veoma teške zlocine kakve u ovome društvu u moderno doba nismo doživjeli, reka je novinarima tužitelj Svein Holden.

Holden kaže da ta ubojstva karakteriziraju posebno teške okolnosti, ali po norveškom zakonu ne mogu se kvalificirati kao zlocin protiv covjecnosti.

Nagadalo se da ce se Breiviku suditi zbog zlocina protiv covjecnosti, a za to je kao maksimalna predvidena 30-godišnja zatvorska kazna, no pravni strucnjaci kažu da po norveškom zakonu to podrazumijeva sveopce i sustavne strahote, a ne postupke pojedinaca.


Podijeli: Facebook Twiter