Breivik: Neprijatelje sam morao dehumanizirati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Anders Behring Breivik, kojemu se sudi za prošlogodišnje ubojstvo 77 ljudi u Norveškoj, u petak je pred sudom u Oslu izjavio da je on inace ugodna osoba, ali da je od 2006. godine morao potisnuti svoje osjecaje kako bi mogao izvesti napade.

"Ja sam u normalnim vremenima vrlo simpatican", rekao je Breivik petog dana sudenja. Objasnio je da je od 2006. pa sve do sada morao potiskivati svoje osjecaje, posebice prakticirajuci meditaciju, i prekinuti sve društvene veze kako bi se pripremio na dva napada koje je izvršio 22. srpnja 2011.

Taj je dan aktivirao bombu nedaleko od sjedišta vlade u središtu Osla, pri cemu je poginulo devet ljudi, a potom je pocinio pokolj na ljetnom kampu laburisticke stranke na otoku Utoyi, pobivši 69 uglavnom mladih ljudi. Objasnio je da je svoje "neprijatelje morao dehumanizirati", inace ne bi bio uspio u svom naumu.

Breivik je potom još jednom optužio europske medije za sustavno cenzuriranje nacionalisticke ideologije od kraja Drugog svjetskog rata te ocijenio da je ljetna škola na Utoyi bila "kamp za indoktrinaciju" u cilju promicanja "kulturnog marksizma".

Brevik je u petak nastavio svjedociti o pripremama i provedbi svoga zlocina. I danas je, kao i u cetvrtak, po ulasku u sudnicu preskocio svoj desnicarski pozdrav stisnutom šakom.


Podijeli: Facebook Twiter