Breivik mentalno zdrav, osuđen na 21 godinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Norveški sud proglasio je u petak Andersa Behringa Breivika mentalno zdravim i osudio ga na najmanje 21 godinu zatvora, a odbacio je zahtjev tužiteljstva da ga se proglasi neuračunljivim, javljaju svjetske novinske agencije.

Breivik (33), ekstremni desničar, u srpnju prošle godine ubio je u Norveškoj 77 osoba. Otvorio je vatru u ljetnom kampu mladih, ubivši 69 osoba, većinom mladih, a prethodno je u blizini sjedišta vlade u Oslu detonirao bombu pri čemu je poginulo osam osoba.

Breiviku bi se zatvorska kazna mogla i produljiti. Iako je 21 godina zatvora maksimalna kazna koju propisuje norveški zakon, zakon dopušta mogućnost produljenja kazne ako se bude smatralo da i dalje predstavlja prijetnju za okolinu.

Mnogi preživjeli i obitelji žrtava željeli su da se proglasi mentalno zdravim izjavivši da bi u suprotnom bila umanjena njegova odgovornost za napade. I sam Breivik je želio biti proglašen mentalno zdravim kako bi se njegovi napadi smatrali političkim istupom a ne običnim ubojstvima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter