Breivik: Ispravna je samo smrtna kazna ili sloboda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Anders Behring Breivik, kojemu se sudi za pokolj 77 osoba pocinjen lani u Norveškoj, rekao je u srijedu na sudenju da ispravna mogu biti samo dva ishoda: smrtna kazna ili oslobadanje od optužbi.

Breivik, koji je ustvrdio da postoje i druge "celije" i mogle bi u svakom trenutku izvesti napad, požalio se što je ismijavan u sudnici i pozvao je tužiteljstvo da se "usredotoci na predmet sudenja, a ne na osobu", piše Reuters.

"Postoje samo dva ispravna ishoda za ovaj sudski proces: oslobadanje od optužbi ili smrtna kazna", rekao je 33-godišnji desnicarski ekstremist i dodao da je "kazna zatvora u trajanju od 21 godine pateticna. Ne želim (smrtnu kaznu), ali poštovat cu presudu", prenosi AFP.

Dvaput je ustvrdio da postoje dvije celije o kojima stalno govori i da one mogu u Norveškoj izvesti napade u svakom trenutku.

Svoje zlocine Breivik opravdava obranom domovine pred useljenickom prijetnjom i tvrdi da nije kriv za terorizam jer je to bilo potrebno, a ubijeni su izdajice koji su bile prijateljski raspoloženi prema useljenicima.

U utorak je rekao da su napadi al Kaide 11. rujna bili kljucni za radikalizaciju njegovih stajališta, a Wikipedija je bio glavni izvor iz kojeg je crpio znanje. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter