Breivik djelovao sam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnica norveške policijske službe sigurnosti Janne Kristiansen izjavila je u srijedu za BBC da dosad nisu pronadeni dokazi koji bi povezali Andersa Behringa Breivika s krajnjom desnicom u Norveškoj ili drugdje.

"Nemamo naznake da je on bio dio šireg pokreta ili da je bio u vezi s drugim celijama ili da postoje druge celije", rekla je Kristiansen.

Breivik je priznao da je u petak izvršio dva napada, u norveškoj prijestolnici Oslu i na otoku Utoeyi, u kojima je ubio 76 ljudi. Rekao je da je bio dio šireg pokreta i pisao je o britanskim kontaktima.

Kristiansen je rekla da misli da je on u potpunosti djelovao sam. Takoder je dovela u pitanje tvrdnje Breivikovog odvjetnika da je njegov klijent duševno bolestan. Medutim, kazala je da se istražuje moguce postojanje suucesnika.

Što se tice kontakata s aktivistima krajnje desnice u Velikoj Britaniji i drugim državama, ona je rekla da njezina služba blisko suraduje sa sestrinskim službama u Europi i Americi.

Norveška policija priopcila je u utorak navecer da je pronašla i uništila eksploziv pohranjen na farmi koju je bio unajmio Breivik. Policija ipak nije htjela reci ništa o vrsti i kolicini eksploziva.

"Eksploziv je pronaden na farmi. Ocijenili smo da je bolje ne prevoziti ga pa je uništen na licu mjesta u kontroliranoj detonaciji", rekla je glasnogovornica policije Trine Dyngeland.

Breivik, koji je odavno planirao napade, unajmio je farmu sjeverno od Osla, službeno da bi ondje uzgajao povrce.

Kako pišu norveški mediji, predstavljao se kao ratar da bi mogao kupiti umjetno gnojivo, glavni sastojak za izradu bombe, a da ne bude sumnjiv.


Podijeli: Facebook Twiter