Brexit neće ozbiljnije utjecati na stabilnost Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas da će s odlukom o izlasku Velike Britanije iz EU-a "morati živjeti Britanci", te ocijenio kako ta odluka neće imati ozbiljnije posljedice po stabilnost Hrvatske.

"Ta je odluka visjela u zraku već dugo vremena, rekao bih i godinama. Donijeli su je na demokratski način, na tek trećem referendumu u svojoj povijesti. Odluku su donijeli uglavnom pripadnici starije generacije, što je demokratski, mladi su bili dominantno za ostanak u EU, ali to je tako, to je demokracija. S posljedicama te odluke morat će živjeti prije svega oni", rekao je Milanović novinarima pred središnjicom SDP-a.

"Što se tiče Hrvatske, bilo bi apsolutno pogrešno reći da to nema nikakve veze s nama, ima veze, mi smo u EU, ali da će imati nekakve ozbiljnije ili čak ikakve posljedice po hrvatsku stabilnost, to u ovom trenutku ne vjerujem", kazao je Milanović.

Šef SDP-a ne dijeli bojazan da bi Brexit mogao otvoriti Pandorinu kutiju i dovesti do daljnjeg urušavanja EU. Podsjetio je da Velika Britanija nije među osnivačicama Europske zajednice, te da je od njihova ulaska 1973. EU postala politička organizacija.

"Vidjelo se da je Velika Britanija cijelo vrijeme zapravo neka vrsta 'bijele vrane', da se u tom odijelu ne osjeća baš najkomotnije i najbolje", ustvrdio je Milanović i poručio kako će "Velika Britanija morati živjeti s tom odlukom, a Hrvatska će ići dalje svojim putem u EU, za koji smo se odlučili".

Uvjeren je da će i u Hrvatskoj biti "više ili manje demokratskih" zahtjeva za izlazak iz EU. "Ali, Bože moj, to je demokracija", dodao je predsjednik SDP-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter