Brexit bi mogao biti obrazac za odnose EU-a s Ukrajinom i Turskom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dogovor Europske unije i Velike Britanije o međusobnim odnosima nakon Brexita mogao bi biti model za odnose s drugim državama koje se žele približiti Uniji, ali još nisu spremne za priključenje, poput Ukrajine i Turske, rekao je u utorak njemački ministar vanjskih poslova.

Britanija je početkom prosinca osigurala početak pregovora s Bruxellesom o budućim odnosima. Kao bivši član London želi da mu EU zajamči bliskije odnose nego što je to slučaj s nekom trećom zemljom.

U intervjuu izdavačkoj kući Funkel, njemački ministar Sigmar Gabriel rekao je da bi takav sporazum mogao biti obrazac za uređenje odnosa s druge dvije velike nečlanice.

"Ne mogu zamisliti da Turska ili Ukrajina postanu članice u idućih nekoliko godina", rekao je Gabriel.

"Postignemo li pametan dogovor s Britanijom o regulaciji odnosa s Europom nakon Brexita, to bi mogao biti model za druge zemlje, Ukrajinu i Tursku", dodao je.

Turska, desetljećima kandidatkinja za članstvo u EU-u, već je u carinskoj uniji s blokom koji joj omogućuje bescarinsku trgovinu većinom roba.

Sporazum između EU i Ukrajine o "dubokoj i sveobuhvatnoj slobodnoj trgovini" službeno je stupio na snagu u rujnu, a cilj mu je omogućiti slobodnu trgovinu robama, uslugama i kapitalom, kao i bezvizni režim za kratkotrajne boravke Ukrajinaca u Uniji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter