Breceljeva prijateljska ofenziva na RH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski performer i kantautor Marko Brecelj izvršio je Prijateljsku ofenzivu na Republiku Hrvatsku. Prvo ukazanje u prijateljskoj zemlji u svojoj prijateljskoj misiji imao je danas u Rijeci, gdje se ponajviše pokazao kao politički aktivist. Predavanje s videoprojekcijama "Mekog terorista" na trsatskom Kampusu i opet je pokazalo Brecelja kao duhovitog, ironičnog, alegorijskog i nadasve aktivističkog performera koji nije štedio aktere političke scene u Sloveniji.

- Ja sam "Meki terorist" Marko Brecelj i ulazim u Kampus na Trsatu u Prvoj prijateljskoj ofenzivi na vašu zemlju. Ona prvo uključuje Kvarner, a onda Dalmaciju. Je li Zadar Dalmacija?, upitao je okupljene Brecelj nakon uvodnog predstavljanja svoje emigrantske misije, potaknute javnim okupljanjem u Ljubljani pristalica premijera Janeza Janše, ali i onih koji su protiv njega, i to na istom ljubljanskom trgu istoga dana, inače državnog praznika kulture u Sloveniji.

No nije samo Janša bio na meti Breceljeva aktivističkog performansa. Pokazavši okupljenima svoj tehničko-politički neispravan kombi kojim je doputovao, Brecelj je ubrzo iz njega počeo vaditi raznorazne artefakte po njemu pobacane. Prva je iz njega izišla fotografija Borisa Popoviča, aktualnog koparskog gradonačelnika sa sudskim procesom u kojem ga se optužuje za oštećenje koparskog proračuna za više milijuna eura. Nakon fotografije izišao je i šešir Palmovida, zapravo Popoviča, istog onog koji je naručio 215 palmi za 2.500 eura po komadu. Kojih je 70 posto jednostavno propalo na koparskoj zimi. Brecelj je inače bio Popovičev protukandidat na izborima 2011. godine, no tada je na Popovičevih 70 posto glasova birača osvojio dva posto.

- Moram reći i što ću raditi u Splitu. Tamo ću predložiti da se umjesto kipa Franje Tuđmana postavi kip tovara, jer tovar je ipak najviše napravio za taj grad. A uz to, pokazat ću Popoviču da postoji mjesto na kojem palme mogu živjeti, rekao je Brecelj, pozvavši okupljene na drugi školski sat, odnosno videoprojekcije akcija "mekog terorizma". (Davor MANDIĆ/NL)

S. JEŽINA

 

 


Podijeli: Facebook Twiter