Brdsko-planinski status još dvije godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prijedlog strategije regionalnog razvoja ipak su uvrštene primjedbe Grada Buzeta, što znaci da bi, izglasa li se takva strategija u Saboru, Buzet mogao još dvije godine zadržati status brdsko-planinskog podrucja. To vrijedi i za ostale istarske jedinice lokalne samouprave koje primjenom nove strategije gube brdsko-planinski status ili pak onaj od posebne državne skrbi - Gracišce, Lupoglav, Cerovlje, Motovun, Grožnjan, Lanišce i Oprtalj. Uprava za integrirani regionalni razvoj pri Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva buzetske je primjedbe u strategiju uvrstila na prijedlog strucnog izradivaca, Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Gradonacelnika Valtera Flega na ovotjednom je sastanku u Zagrebu o tome izvijestio ravnatelj Uprave za integrirani regionalni razvoj Ivo Žinic. U resornom ministarstvu, prenio je Flego, istaknuli su da su upravo zahvaljujuci angažmanu Buzeta obratili pozornost na odredene dijelove strategije koji bi, da su se prihvatili u prvobitnom obliku, narušili nesmetano funkcioniranje mnogih gradova i opcina sa statusom brdsko-planinskog podrucja.

Prijedlog strategije prema kojem Buzet gubi brdsko-planinski status, no s odgodom primjene do 31. prosinca 2011. godine, trebao bi se ubrzo naci na sjednici Vlade, a potom i pred saborskim zastupnicima. "Zadovoljni smo što cemo najvjerojatnije još dvije godine zadržati beneficije koje nam pruža status brdsko-planinskog podrucja. Da se to nije dogodilo, Buzet bi imao velikih poteškoca planirati razvoj", kazao je gradonacelnik Flego.


Podijeli: Facebook Twiter