"Brdo 1976 - 2016" tema porečkog Annalea

Ulaz u mjesto Brdo, fotografija iz 1970-ih
Ulaz u mjesto Brdo, fotografija iz 1970-ih

Porečki Annale je najstarija hrvatska skupna likovna izložba suvremene umjetnosti. Neprekidno se održava od 1961. godine - jednom godišnje, početkom mjeseca kolovoza. Otvaranje ovogodišnjeg 56. izdanja Annalea naslovljenog "Brdo 1976 - 2016" najavljeno je za četvrtak, 11. kolovoza, u 21 sat u Istarskoj sabornici. Koncept Annalea potpisuju dr. Ursula Krinzinger, Jerica Ziherl i Branka Benčić.

Aktualizacija i valorizacija

Tema ovog izdanja seže u specifičnu povijest umjetnosti na tim prostorima. Naime, od 1. do 9. listopada 1976. u Brdu, pokraj Momjana u Istri, održan je susret umjetnika iz Austrije i kulturnih prostora bivše Jugoslavije. Organizatorica i producentica susreta bila je agilna austrijska galeristica Dr. Ursula Krinzinger, kuratori Peter Weiermair i Biljana Tomić. Sudjelovali su Marina Abramović, Karl Baumschlager, Gottfried Bechtold, Ernst Caramelle, Patricia Caire, Heinz Cibulka, Christoph Horst, Boris Demur, Kob Roland, Paul Renner, Mladen Stilinović, Rajko Radovanović, Neša Paripović, Raša Todosijević i Goran Trbuljak.

- Četrdeset godina od događanja prigoda je za aktualizacijom i valorizacijom ne samo tzv. nove umjetničke prakse nego i pionira kuratorskih i galerijskih praksi koji su u korijenu revolucionirali promjene u likovnim i vizualnim umjetnostima druge polovice 20. stoljeća, posebice onih ogledanih razvojem novih tehnologija i sredstava komunikacije. Stoga je četrdeset godina kasnije važno prisjetiti se tih događanja, vidjeti ne samo antologijska djela nego i protagoniste te sljedbenike toga vremena, ističe se u najavi izložbe. Na 56. Annalleu bit će izloženi radovi: Marine Abramović, Karla Baumschlagera, Gottfrieda Bechtolda, Ernsta Caramelle, Patricije Caire, Heinza Cibulke, Borisa Demura, Armina Holznera, Alberta Mayra, Caire Patrice, Marka Pogačnika, Koglera Petera, Koba Rolanda, Paula Rennera, Mladena Stilinovića, Slobodana Šijana, Rajka Radovanovića, Neše Paripovića, Raše Todosijevića, Gorana Trbuljaka i Waldea Martina. Umjetničku rezidenciju Kuberton, 2016. predstavljaju Dino Zrnec, Anja Ronacher, Bernd Oppl, Christian Eisenberger i Maja Marković.

Kritički osvrt na trendove

Radno vrijeme galerije bit će svakim danom osim nedjeljom i praznicima od 10 do 12 i od 19 do 22 sata.

Porečki Annale tematskog je karaktera i uz stručni odabir izbornika (povjesničar umjetnosti - čiji se izbor vrši svake godine), više od četiri desetljeća prikazuje modernu umjetnost pri domaćem i međunarodnom odabiru likovnih autora. Annale se organizira u elitnom terminu, tijekom kolovoza u samom vrhu tekuće ljetne sezone, kada se u Istri i Hrvatskom priobalju odvija najveći priliv turista. Osim ostalih, zadaća Annala jest da se struka, mediji ali i strani državljani upoznaju sa suvremenom umjetnošću koja svakodnevno konotira i eksperimentira u potpuno novim jezgrama, temama i oblicima. Izložba - Annale povremeno gostuje i u stranim državama gdje na pravi način promovira bogatu kulturnu ponudu Grada Poreča i Hrvatske te precizno i jasno daje svojim postavom kritički osvrt na trend i sukus suvremene umjetnosti. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter