Brazilske pripreme za OI "najgore u povijesti"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dopredsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) John Coates na Olimpijskom forumu u Sydneyu nazvao je brazilske pripreme za domaćinstvo Olimpijskiih igara u Rio de Janeiru 2016. godine "najgorima koje je vidio u životu" osvrćući se na dramatično kašnjenje u radovima, ali je isto tako izjavio kako MOO nema plan B prema kojemu bi krenuo u potragu za drugim gradom domaćinom.
 
"Mislim da je situacija u Riju gora nego ona u Ateni. Tamo smo imali posla s jednom vladom i nekim stvarima za koje je odgovoran bio grad. Ovdje je borimo na tri strane, jer postoji vrlo slaba koordinacija između savezne vlade, regionalne vlade i samoga grada, a oni su odgovorni za većinu radova.
 
Usto, radi se o gradu u kojemu se trebaju raščistiti brojni socijalni problemi i zemlji koja se pokušava pripremiti za Svjetsko nogometno prvenstvo koje počinje za mjesec i pol dana. Ovo je nešto najgore što sam dosada doživio", rekao je Coates.
 
"MOO je formirao posebnu radnu skupinu kako bi pokušao ubrzati pripremne radove, ali situacija na licu mjesta je kritična", dodao je Coates.
 
U Riju još nije započela izgradnja prometnica prema nekim borilištima, velika su kašnjenja u izradi infrastrukture, a vrlo je zabrinjavajuća i kvaliteta vode u gradu.
 
Organizatori OI nisu odmah odgovorili na Coatesove zamjerke, no gradonačelnik Rija Eduardo Paes izjavio je kako "grad mora prihvatiti kritiku i naporno raditi kako bi sve bilo na vrijeme dovršeno".
 
Iako je do početka nogometnog SP u Brazilu ostalo samo 44 dana, neki stadioni još nisu dovršeni zbog nezadovoljstva radnika, zemlju potresaju socijalni nemiri, a u veljači ove godine u favelama Rio de Janeira morale su intervenirati i posebne vojne postrojbe kako bi preuzele kontrolu iz ruku narko-bandi. (Hina)  

Podijeli: Facebook Twiter