Brazilska predsjednica pokušava izbjeći opoziv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Donji dom brazilskog parlamenta glasuje u nedjelju o opozivu predsjednice države Dilme Rousseff, koja je zadnje dane provela pokušavajući prikupiti političku i javnu potporu u nadi da će izbjeći opoziv.

U političkoj areni vlada se borila za svaki glas u parlamentu kako bi spriječila da se stvori dvotrećinska većina protiv predsjednice.

Osim toga, Rousseff se obratila brazilskom narodu u video poruci upozorivši ga da bi njezin opoziv vjerojatno doveo do rezova u socijalnim programima.

Rousseff, koju optužuju da je prikrivala razmjere proračunskog deficita tijekom kampanje za ponovni izbor krajem 2014., mjesecima je pod pritiskom da podnese ostavku.

Trenutačno uživa potporu od samo 10 posto Brazilaca, a u prilog joj ne ide ni gospodarska kriza, najteža s kojom je suočen Brazil u zadnjih nekoliko desetljeća.

Ako Donji dom izglasa opoziv, a za to mu je potrebna dvotrećinska većina, o tome treba glasovati i Senat te ako i Senat prihvati njezin opoziv, Rousseff će biti suspendirana i zamijenit će je potpredsjednik Michel Temer početkom svibnja u očekivanju suđenja koje bi moglo potrajati šest mjeseci.

Rousseff se u četvrtak obratila vrhovnom sudu u zadnjem i neuspješnom pokušaju da taj postupak blokira. Nakon osam sati vijećanja noću na petak većina sudaca vrhovnog suda Brazila odbacila je zahtjev državnog odvjetnika Josea Eduarda Cardoza da se suspendira nedjeljno glasanje u Donjem domu dok ne bude sud u punom sazivu mogao odlučiti o proceduralnim propustima u postupku opoziva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter