Brazilac Pazin posjetio - Pazin

Marcia i Rui Pazin u Pazinu (M. RIMANIĆ)
Marcia i Rui Pazin u Pazinu (M. RIMANIĆ)

Što biste rekli da vam se netko u Pazinu predstavi: "Dobar dan ja sam Pazin". Na moje veliko iznenađenje jučer sam upravo to i doživio. Supružnici Pazin su jučer za svog godišnjeg odmora u Italiji posjetili Marcia i dr. Rui Pazin iz Nonoaija, u brazilskoj državi Rio Grande do Sul. Nevjerojatno, ali kad je ljubazni gospodin Pazin, vidjevši moje čuđenje, odmah izvadio putovnicu u kojoj je pisalo Rui Pazin dilema više nije bilo.

Njegova je obitelj, kaže, u Brazil 1875. doselila iz Pive del Soligo u Venetu. Međutim, kada mu je prije četiri godine dospjela u ruke knjiga jednog povjesničara iz Sao Paola u kojem se spominju Pasin i Pazin zainteresirao se za Pazin. Počeo je tražiti po Internetu, na kojem je našao mnogo podataka o Pazinu, a pomoću Street Viewa prije dolaska u Istru "prošeto" je svim pazinskim ulicama i jedva je čeko da stane u grad koji nosi njegovo Prezime, ili grad po kojem on nosi prezime.

Cijelo vrijeme susreta ponavljao je kako je uzbuđen što je napokon u Pazinu. S Denisom Visintinom, direktorom Muzeja Grada Pazina Marcia i Rui Pazin obišli su Kaštel u kojem Rui stalno fotografirao, jer kao da ga sve to podsjeća na neke davne pretke. Impresionirale u ga zidine, ali grbovi među kojima je i grb obitelji Pisino (Pazin). Razgledali su sve izložbe, posebno su im se svidjele izložbe o bunama kmetova i "Pazin-kašteli i komuni". Svidjeli su mu se i mnogi katalozi na kojima piše Pazin.

Uzbudljivo mu je, kaže, hodati prostorima u kaštelu u kojima se odvijalo suđenje Mathiasu Sandrofu u istoimenom romanu Julesa Vernea. Oduševljeno je promatrao Pazinsku jamu u koju su se spustili bjegunci u Verneovu romanu, ali i prizor Pazina koji je još uvijek sličan onomu kojeg je, po fotografiji nacrtao Leon Benett, za prvo izdanje "Mathiasa Sandorfa".

Dr. Rui Pazin je kirurg, a u slobodno se vrijeme bavi uzgojem orhideja, pa za sebe kaže da je orhideofil. Stoga nam je u hotelu "Lovac" u Pazinu, u kojem je odsjeo, sa zadovoljstvom na svom mobitelu pokazivao fotografije primjeraka iz svoje kolekcije, svog grada i obitelji. Gledajući ovako iz "Lovca" krajolik oko Pazina, kaže, ovako blago brdovit malo ga podsjeća na kraj u kojem živi, ali nije toliko šumovit kao Pazinštine, već je prošaran poljima na kojima se uzgaja soja.

Nakon kratkog, jednodnevnog boravka u Pazinu, Rui Pazin kaže kako je zadovoljan, sretan, ali nadasve uzbuđen svime što je ovdje doživio i što mu se pružila prilika da napokon posjeti grad prezimenjak. Prepun dojmova vraća se u Brazil, ali ovaj posjet Pazinu, napominje, nikad neće zaboraviti, pa će i dalje tragati za vezom grada Pazina i svog prezimena. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter