Brazilac Jo srušio Hajduk na koljena

Sjajan pogodak Brazilca Joa
Sjajan pogodak Brazilca Joa

Susret 7. kola Prve HNL. Gradski stadion "Aldo Drosina". Gledatelja: 5.500. Sudac Danijel Trampus (Osijek) - 6. Pomoćnici: Križarić (Čakovec), Barišić (Osijek). Strijelac: 1:0 Jo (20'). Žuti kartoni: Čagalj, Woon, Blagojević (Istra 1961), Sušić, Vršajević, Maloča, Kiš (Hajduk). Crveni kartoni: Čagalj (79 – drugi žuti), Kiš (90 – drugi žuti).

ISTRA 1961: Ježina, Budicin, Čagalj, Obšivač, Woon, Batarelo, Blagojević, Horvat (od 68. Havojić), Jo, Franjić (od 78. Sačer), Radonjić (od 54. Babić).

HAJDUK:  Kalinić, Vršajević, Milović, Maloča, Jozinović, Anđelković, Pašalić (od 62. Mujan), Sušić (od 83. Tomičić), Andrijašević (od 83. Kiš), Bencun, Maglica.

Prva pulska pobjeda! Na ove sezone rekordno ispunjenoj "Drosini" prepolovljena momčad Istre 1961 stigla je do prve domaće, ukupno treće, pobjede koja je istovremeno postala i prvi prvenstveni poraz Hajduka. Nakon što su dobre igre protiv Splita i Lokomotive propustili pretvoriti u pobjedu, sinoć su sjajnom igrom, velikom borbenošću i taktikom, nadmudrili Hajduk.

Među brojnim pulskim junacima čast da donese pobjedu svojim je prvijencem osigurao Jo. Brazilac je odigrao brazilski razigrano, ali i europski pametno stavivši "točku na i" pulskog, posve zasluženog, uspjeha. Momčad trenera Pamića odigrala je momčadski u sinergiji s publikom i posljednji se zvižduk suca Trampusa stopio sa velikim slavljem na tribinama "pulske bombonijere".

Napad, od prve minute. Bila je to zamisao koju je trener Pamić otkrio neposredno pred utakmicu i tako su "zeleno-žuti" odmah visokim presingom otvorili susret. U napadu je trener pulskog prvoligaša predvidio 4-3-3 raspored koji se u fazi obrane pretvarao u 5-4-1 jer bi Horvat s krila otišao na desnog beka.

Suočen s "bijelom zastavom" Križmana morao je Pamić ispremiješati sastav, dati prve ovosezonske minute Čaglju i Horvatu, ali od napadačkog nogometa nije odustao, na veliko zadovoljstvo dobrano ispunjenih tribina "Drosine". Startni pulski presing odmah je u igru uključio i navijače, krenula je pjesma uz bubnjanje i koreografiju Demona sa sjevera, a s juga je odgovarala i brojna Torcida.

Atmosfera na ponos HNL-a, svim problemima usprkos. Okruženje je bilo sjajno, a dolje na travnjaku u početnih 18 minuta prilika za gol nije bilo, uglavnom se sve odvijalo na sredini terena, jer su obje momčadi bile "plitke", tako da se čekao pravi potez. A stigao je od igrača kojemu je tako nešto najviše trebalo, Ivora Horvata.

Sjajno je prvo osvojio loptu, potom znalački sačekao suigrače i na koncu je raspoloženi Jo samo proslijedio loptu u praznu mrežu – 1:0 i prvijenac brazilskog žonglera u pulskom sastavu. Za veliko slavlje Demona ispod čije se tribine akcija i odigrala.

U Osijeku su prve golove u zeleno-žutom dresu postigli Graf, Franjić i Woon, a sad je njihovim tragom krenuo i Jo. Polovicom prvoga dijela očekivano su se Puljani malo povukli kako bi došli do daha nakon furioznog starta, pa su Splićani počeli "mjerkati" Ježinu.

No, sve je akcije gostiju doktorski zaustavljao Blagojević ispred posljednje linije. Samopouzdanje koje je stekao u Puli pretvorilo ga je u igračinu, a koliko znači samopouzdanje pokazao je i Woon u 31. minuti kad je sjajno osvojio lopti i potom poveo kontru koju je Batarelo, da je bio malo brži, mogao pretvoriti u novi pogodak.

Ovakve akcije mamile su pljesak s tribina s kojih je odzvanjalo "Istra, Istra". Zaslužena podrška pulskim igračima za nadahnutih 45 minuta tijekom kojih su spojili trenerove taktičke zahtjeve s velikom količinom trke.

Gosti? U Prvih su 45 minuta zaprijetili samo u dva navrata, istina opasno, preko Maglice i Andrijaševića i to dovoljno govori kako je Istra igrala. A, kako bi gledatelji na odmor imali još o čemu pričati pobrinuo se u 43. minuti Jo. Prodao je takvih par driblinga Splićanima na malom prostoru, na lijevom krilu, da su se ti "nesretnici" na poluvremenu još oporavljali od "vožnji". Standing ovation kojim je pulska publika ispratila igrače na odmor bila je najbolja ocjena prvoga dijela.

U nastavku su pulski igrači ušli s namjerom da "umrtve" igru. Nakon jurnjave u prvome dijelu, trebalo je sačuvati energiju. No, ubrzo su Puljani ponovno jurnuli, ali bez umornog Radonjića kojega je zamijenio debitant Babić, čime je Jo postao prva špica.

A, prvi udarac na gol Kalinića uputio je Batarelo nakon kornera. Rođeni Splićanin umalo je matirao sugrađane "bombom" izvana, a potom je slično završio i pokušaj Vršajevića na drugoj strani. Puljani su mirno držali zadani raspored i čekali priliku za "ubod". Ukazala se nakon sjajne asistencije Babića, ali je Kalinić legao zatvorivši prostor Jou i tako izašao pobjednikom u situaciji "oči u oči".

Sve je vodilo prema sretnom završetku za pulske igrače, a onda je sudac Trampus potpuno nezasluženo pokazao Čaglju drugi žuti, odnosno crveni karton. Šok, nevjerica, na tribini. Zar opet? Puljanima se na "Drosini" crveni pokazuju kao od šale. Na tu su nepravdu "zeleno-žuti" odgovorili najboljom prilikom nastavka, Woon je ubacio, lopta je pogodila vratnicu, ali Sačer i Batarelo je nisu uspjeli ugurati u mrežu. Na posljednje, odlučne, napade Splićana osim igrača odgovorila je i publika. Glasnom podrškom dala je novu snagu junacima na terenu da izdrže do kraja. (R. CAR; snimio D. MEMEDOVIĆ)

Kadeti i juniori izgubili od Hajduka s 0:3
Kadeti i juniori istre 1961 pred brojnim su gledateljima na subotnjoj matineji s identičnih 0:3 poraženi od Hajduka na startu 1 HNL. Pulski su igrači "prošli školu" u puno jačoj ligi od prošlogodišnje. Po prikazanoj igri kadeti su zaslužili više, juniori barem počasni gol, no nedostajalo je preciznosti u završnici.

Na tribini igrališta s umjetnom travom, na "mostu" i pored ograde okupilo se 200-tinjak gledatelja, roditelja, igrača i članova stručnog stožera Istre 1961 na čelu s trenerom Igorom Pamićem, zatim prijatelja, brojnih trenera i igrača drugih istarskih klubova i običnih nogometnih zanesenjaka. (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter