Brazil zapošljava 4.000 kubanskih liječnika

Ilustracija (D. LOVROVIĆ/arhiva)
Ilustracija (D. LOVROVIĆ/arhiva)

Brazilska vlada je zaposlila 4.000 kubanskih liječnika u sklopu programa zapošljavanja stranih liječnika, osmišljenog zbog pomanjkanja radne snage u javnom sektoru, objavilo je u srijedu brazilsko ministarstvo zdravstva.

Ministar zdravstva Alexandre Padilha potpisao je sporazum o suradnji putem Panameričke zdravstvene organizacije ne bi li se pristupilo kolektivnom zapošljavanju bez uplitanja kubanske vlade.

"Zahvaljujući tom sporazumu s Kubom, primili smo liječnike koji odgovaraju kriterijima utvrđenim u ministarstvu zdravstva. Ministarstvo je tražilo liječnike s profesionalnim i međunarodnim iskustvom, posebice u zemljama portugalskog govornog područja", obznanilo je ministarstvo novinarima.

Prva skupina od 400 liječnika stići će u zemlju krajem sljedećeg tjedna i biti na procjeni tri tjedna. Ostatak će doći u skupinama do kraja godine.

Vlada će svakom kubanskom liječniku isplatiti iznos od 10.000 reala (oko 3.140 eura) u okviru programa "Više liječnika", pokrenutog u srpnju, kojemu je cilj zaposliti liječnike u manje atraktivnim gradovima u unutrašnjosti zemlje ili na periferiji velikih metropola.

Četiri tisuće kubanskih liječnika radit će u 700 mjesta na sjeveru i sjeveroistoku Brazila, u najsiromašnijim područjima zemlje, koja pate od teškog deficita zdravstvenih službi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter