Brazil: Senat suspendirao predsjednicu Dilmu Rousseff

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gornji dom brazilskog parlamenta u četvrtak je velikom većinom izglasao suspenziju predsjednice Dilme Rousseff na 180 dana i time omogućio da joj se sudi zbog prikrivanja proračunskog manjka.

Rezultat glasovanja bio je 55-22 i to predstavlja bolan poraz za Rousseff koja je optužbe protiv sebe nazvala parlamentarnim pučem. Odlukom Senata produbila se politička kriza u najvećoj ekonomiji Latinske Amerike.

Senat će u narednim mjesecima istražiti navode protiv Rousseff nakon čega će se održati još jedno glasovanje o tome hoće li biti definitivno opozvana s dužnosti. Za to će trebati dvotrećinska parlamentarna većina.

Analitičari smatraju kako je malo vjerojatno da će Rousseff preživjeti suđenje.

Njezinim zasad privremenim opozivom završava 13 godine kontinuiranog vladanja ljevičarske Radničke stranke (PT) čija popularnost sve više pada zbog lošeg gospodarskog stanja i povezanošću s ogromnim korupcijskim skandalom u kojeg je uključena državna naftna tvrtka Petrobras.

Sukladno brazilskom zakonu, funkciju predsjednika istog je trenutka preuzeo potpredsjednik Michel Temer, član centrističkog Brazilskog demokratskog pokreta (PMDB).

Temer je Rousseffin zamjenik od početka njezina predsjedničkog mandata 2011. godine.

Njihov se odnos od tada pogoršao, pa Rousseff danas Temera naziva "izdajnikom", a PMDB se prošlog mjeseca povukao iz koalicijske vlade.

Brazil je do prije par godina bila najbrže rastuća latinoamerička ekonomije, no trenutno je u najvećoj recesiji u proteklim desetljećima. Oko 11 milijuna Brazilaca ne može pronaći posao.

Temer, koji se percipira kao skloniji tržištu, investitorima je poručio da se ne brinu. On planira smanjiti broj funkcija u vlasti, te održati sastanke s predstavnicima iz cijelog političkog spektra.

Rousseff se optužuje za manipuliranje brojkama kako bi sakrila brazilski proračunski deficit tijekom kampanje za drugi mandat.

Lokalni mediji prenijeli su kako je Rousseff uklonila svoje stvari iz predsjedničkog ureda i prije glasanja senata.

Njezin veliki politički rival Eduardo Cunha koji je bio predsjednik donjeg doma parlamenta pokrenuo je proces opoziva Rousseff u studenom prošle godine. Zastupnički dom je glasao protiv nje u travnju, čime je pitanje proslijeđeno na glasanje Senatu.

U zadnjem pokušaju da spasi svoju funkciju Rousseff je ovog tjedna zatražila da Vrhovni suda da spriječi glasovanje Senata, argumentirajući kako je Cunha koristio svoj položaj kako bi joj se "osvetio".  Sud je odbio njezinu žalbu.

Prošle su godine diljem Brazila izbili masovni prosvjedi, reflektirajući nezadovoljstvo Brazilaca oko nesposobnosti vlade da poboljša ekonomske uvjete i oko korupcijskih skandala u koje je umiješano 60 posto od 594 zastupnika nacionalnog kongresa.

U najvećem skandalu uključena je državna tvrtka Petrobras koja je kroz desetke ugovora  građevinskim tvrtkama navodno dala oko milijarde dolara mita, što je podijeljeno s političarima nekoliko stranaka.

Rousseff je bila predsjednica Petrobrasovog odbora u razdoblju od 2003. do 2010., kad su se sporni ugovori dogodili.

Ona je demantirala da je znala za kriminalna djela i nije u tom slučaju nije optužena, no njena upletenost u skandal smanjila je njenu popularnost na sadašnjih 14 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter