Brazil oplakuje žrtve požara u noćnom klubu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brazil je proglasio trodnevnu žalost za žrtvama smrtonosnog požara u noćnom klubu u gradu Santa Mariji, na jugu zemlje, u kojemu su poginule 233 osobe, više od 100 je ozlijeđeno a mnoge se još bore za život, javljaju u ponedjeljak svjetske agencije.

Većina žrtava su studenti koji su umrli zbog udisanja otrovnog dima. Brazil je zbog te teške tragedije odgodio današnju proslavu u Rio de Janeiru kojom je htio obilježiti 500 dana do početka svjetskog nogometnog prvenstva koje se 2014. održava u toj južnoameričkoj zemlji. Brazil će 2016. biti i domaćin Olimpijskih igara, pa je ovaj požar potaknuo polemiku o sigurnosti javnih okupljališta. U Santa Mariji je pak proglašena tridesetodnevna žalost, prenosi BBC.

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff, koja je zbog požara prekinula boravak u Čileu, gdje se održavao summit Europske unije i zemalja Latinske Amerike i Kariba, s ministrima svoje vlade je posjetila preživjele u gradskoj bolnici. "Tragedija je to za sve nas", rekla je.

Po riječima brazilskog ministra zdravstva Alexandrea Padlihe, u požaru je ozlijeđeno 116 ljudi pa je glavna zadaća vlade, rekao je, "spasiti one živote koje još možemo spasiti", prenosi agencija France Presse.

Požar su prouzročila pirotehnička sredstva koja je u svom nastupu koristio pjevač skupine što je nastupila u klubu Kiss. Ona su zapalila zvučnu izolaciju na stropu, a vatra i dim koji su se brzo širili pretvorili su prostoriju kluba bez prozora i sa samo jednim izlazom u smrtonosnu stupicu u kojoj su mnogi mladići i djevojke u panici pregaženi.

Spasioci su 50 trupala pronašli u zahodu koji su žrtve najvjerojatnije zamijenile s izlazom.

Većina žrtava imala je između 16 i 20 godina. Policijski inspektor Sandro Meinerz je prizor na mjestu nesreće usporedio s filmovima o holokaustu jer su trupla bila naslagana u hrpama. Dodao je da su za njihovo odvoženje morali upotrijebiti kamione i da je to potrajalo šest sati.

Vatrogasni brigadir Guido de Melo rekao je da su zaštitari u klubu, nesvjesni težine situacije, u početku "zatvorili izlaz posjetiteljima" provjeravajući jesu li platili račun. "To je prouzročilo strašnu paniku", istaknuo je.

Britanski BBC navodi da je jedan od vlasnika kluba priznao da im je potvrda o požarnoj sigurnosti istekla lani i da je trenutačno obnavljaju. Dodao je da je preko interneta primio prijetnje, kao i preživjeli članovi glazbene skupine. Jedan od članova skupine poginuo je u požaru.

Ovo je "drugi najteži požar u Brazilu", ističu vlasti.

Godine 1961. u Niteroiju, blizu Rio de Janeira, zapalio se cirkuski šator pri čemu je poginulo 533 ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter