Brazil izašao iz recesije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brazil je u trećem tromjesečju izašao iz recesije a predsjednica Dilma Roussef imenovala je nove ministre koji bi trebali uvesti reda u javne financije.

U trećem je tromjesečju sedmo gospodarstvo svijeta poraslo 0,1 posto, nakon 0,6-postotnog pada u drugom tromjesečju i 0,2-postotnog u prva tri ovogodišnja mjeseca, izvijestio je statistički ured krajem prošlog tjedna. Na godišnjoj razini gospodarske su aktivnosti u razdoblju od srpnja do rujna ipak zabilježile blagi pad, za 0,2 posto. U ministarstvu financija posebno ističu 1,7-postotni rast industrijskog sektora.

"Gospodarstvo ponovo počinje bilježiti rast, iako je on još uvijek skroman", priopćili su. Uslužni sektor također je ponovo zabilježio rast aktivnosti. Objava podataka vremenski se podudarila s preustrojem vladinog tima za ekonomsku politiku, ističe agencija AFP. Tako je novim ministrom financija imenovan 53-godišnji ekonomist Joaquim Levy, nekadašnji direktor u velikoj brazilskoj banci Bradesco. Njegovo je imenovanje protumačeno je kao pokušaj predsjednice Dilme Rousseff da se približi poslovnoj zajednici, nezadovoljnoj vladinim intervencijama u ekonomiju. Levy se školovao na čikaškom sveučilištu a obećao je strogu kontrolu javnih financija.

Rousseff je ujedno novim ministrom za planiranje imenovala bivšeg zamjenika ministra financija Nelsona Barbosu dok je guverner Alexandre Tombini zadržao svoju poziciju, najavljujući oštro suzbijanje inflacije, koja se teško spušta ispod službeno najviše prihvatljive razine od 6,5 posto. Novi ekonomski tim "potiče pozitivna očekivanja da će uvesti reda u javnim financijama", konstatira analitičar Austin Ratinga Alex Agostini. Predsjednica Rousseff pokušava nastaviti putem svog prethodnika i mentora Luiza Inacia Lule da Silve, za čija je dva mandata brazilsko gospodarstvo bilježilo visoke stope, i do 7,5 posto u 2010. U 2011., prvoj godini mandata aktualne predsjednice, aktivnosti su oslabile na samo 2,7 posto, te na jedan posto u 2012., da bi 2013. blago ubrzale, na 2,5 posto. Za ovu je godinu središnja banka u rujnu prognozirala rast od samo 0,7 posto, srezavši prethodnu prognozu od 1,6 posto. I Međunarodni monetarni fond snizio je prognozu ovogodišnjeg rasta brazilskog gospodarstva, s 1,3 na 0,3 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter