Bravo za "Se i saku"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svakodnevne teme i autorski tekst najnovije komedije "Se i saku", ili u prijevodu "Sve i svašta", proizašle iz amaterske radionice Buzetskog puckog teatra, nisu ostavile ravnodušnima Buzecane koji su se u velikom broju odazvali sinocnjoj izvedbi u Narodnom domu.

Predstava je premijerno odigrana lani na rujanskoj Subotini po starinski pod vedrim nebom na starogradskom trgu Vela šterna. U meduvremenu je doradena i upravo je ovom najnovijom verzijom glumacki ansambl poceo svoju ovogodišnju turneju na kazališnim daskama.

Poput prethodnih komedija, tako je i ova najnovija docarala raznolikost mjesnih govora buzetskog podrucja, za što se uz primjese književnog standarda i dalmatinskog izricaja pobrinuo citav amaterski glumacki ansambl: Stanka Krulcic, Palmira Bužic, Silvana Krstinic, Silvana Pavletic, Iva i Vilma Jeletic, Leda Dobša, Nevija Koraca, Zdenka Majcan, Branko Majcan, Vlado Paladin, Dario Flego i Roberto Rabak.



Komediju "Se i saku" njeni protagonisti režirali su zajednickim snagama u maniri pravog puckog teatra koji ostavlja glumcima puno mjesta za improvizaciju.

U 80-ak minuta kazališne predstave glumci su pokazali da se rastavom može izbjeci placanje poreza na vrijedne nekretnine, da nonica s talijanskom penzijom treba cuvati kao kap vode na dlanu te da se odlaskom iz rodnog kraja vrlo lako može zaboraviti vlastiti dijalekt.

Kako se primice kraju, predstava se pretvara u pravu komediju zablude. Da se sprema sklapanje istospolnog braka, shvatit ce tek na obredu vjencanja i gledatelji i clanovi glumackih obitelji obje sredovjecne mladenke, u urnebesnoj završnici koja je do suza nasmijala Buzecane.

"Se i saku" prava je predstava puckog karaktera, jednostavna, vecinom komicna te s jednostavnom scenografijom. Upravo zato je ovakva vrsta kazališta bliska publici, kao kada su nekad kazališne družine putovale od mjesta do mjesta i na taj nacin zaradivale za život.

No, najveca vrijednost amaterske glumacke družine doprinos je i ocuvanju, ali sve više i promociji jezicne šarolikosti istarskog sjevera, kojoj smjenom generacija prijeti nestanak sa životne scene. Pa onda barem da ostane na kazališnoj. Bravo za Buzetski pucki teatar!


Podijeli: Facebook Twiter