Bratušek: Zajedno smo most između EU-a i Balkana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska premijerka Alenka Bratušek kod kuće proživljava teške trenutke. Već danima je izložena iznimno žestokim i dobro orkestriranim kritikama zbog prodaje Mercatora hrvatskom Agrokoru. Kritike stižu kako od opozicijske desnice, tako i od ljevice, koja se žilavo opire privatizaciji velikih slovenskih kompanija. I lijevi politički komentatori aktualnoj slovenskoj vladi predbacuju "nepromišljenu" i "neodgovornu" privatizacijsku politiku, primjećujući kako upravo Hrvatska, koja je dugo godina slovila kao slovenska učenica, danas radi sve ono što su slovenski ekonomisti i analitičari godinama planirali kao jedinu razvojnu mogućnost Slovenije.

- Uvijek ste tvrdili da je ulazak Hrvatske u EU geostrateški interes Slovenije. Je li po vašem mišljenju pristupanje Hrvatske vrijeme i za rekapitulaciju slovenske politike prema Hrvatskoj?

- Mislim da su odnosi između naših dviju zemalja dobri. Istina je da su otvorena još neka pitanja, no rekla bih da su to manji problemi. Utvrdili smo smjer kojim idemo, i taj je smjer dobar. Vjerujem da ćemo zajedno u EU-u takve odnose još poboljšati, kako politički, tako i gospodarski. Stoga doista mislim da je ulazak Hrvatske u EU i geostrateški interes Slovenije.

- Plašite li se da će vam Hrvatska preuzeti ulogu mosta između EU-a i Balkana?

- Mislim da bismo zajedničkim nastupom mogli biti još snažniji most između Europe i Balkana. Slovenija podržava nastavak proširenja EU-a, smatrajući da je to jedini pravi put za europeizaciju i demokratizaciju jugoistoka Europe. Zajedno ćemo biti još jači.

- Zašto ne dolazite u Zagreb na veliku proslavu hrvatskog ulaska u EU?  

- Predsjednik Borut Pahor predstavljat će Sloveniju. Osim toga, u Opatiji sam imala više prilike za razgovor s premijerom Milanovićem nego što bih ga imala u Zagrebu. 

- Zbog čega je Slovenija zatvorila svoje tržište za radnike iz Hrvatske?

- Nadam se da shvaćate da je to u potpunosti u skladu s europskim pravilima. Nezaposlenost je u Sloveniji visoka i logično je da pokušavamo zaštititi svoje ljude. I Slovenija je bila izložena takvim mjerama kada je ušla u EU. (Denis ROMAC)

CIJELI RAZGOVOR PTOČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter