Bratušek ponovila da je branila interese Mercatora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlazeća slovenska premijerka Alenka Bratušek koja pred prijevremene parlamentarne izbore 13. srpnja (SAB) nastupa u ime svoje stranke Savezništvo Alenke Bratušek (SAB) u nedjelju je tijekom kampanje ponovila da je učinila sve što je u njezinoj moći da se zaštite interesi zaposlenih u Mercatoru koji preuzima koncern Agrokor.

"Predviđene sinergije udružene skupine ne temelje se na otpuštanju zaposlenih", rekla je Bratušek u nedjelju u Vipavi gdje je predstavljala izborni program svoje stranke.

Odbacila je tvrdnje sindikata koji su se protivili prodaji uvjeravanjima da će Agrokor provesti brojna otpuštanja kako bi racionalizirao poslovanje preuzete tvrtke i povećao profit.

Agrokor je preuzeo obvezu da neće povećavati broj otpuštenih u odnosu na plan racionalizacije koji je prije godinu i pol dana donijela sadašnja uprava Mercatora, rekla je Bratušek.

Prema planu stare uprave lani je iz Mercatora otpušteno 1000 zaposlenih, a u dosadašnjem dijelu ove godine više od 300, najviše u Mercatorovim poslovnicama izvan Slovenije te u administraciji tvrtke u Ljubljani.

Plan racionalizacije predviđa uštede od 60 milijuna eura u sljedeće dvije godine.

Bratušek je i u nedjelju ponovila da njezina vlada nije bila ta koja je prodala Mercator već je to još 2005. učinila tadašnja vlada Janeza Janše koja je većinski udio države u najvećem domaćem trgovačkom lancu prepustila i prodala "ispod stola" Istrabenzu i Pivovarni Laško (PL). Te dvije tvrtke nisu mogle otplaćivati dugove bankama pa su pod prijetnjom stečaja svoje udjele kasnije morale prepustiti bankama.

Što s tiče izbora za dva tjedna, Bratušek je naglasila da je to prilika da se slovenski birači izjasne za "modernu i socijalnu državu", a ne za državu u kojoj vladaju "korupcija, tajkuni i prodaja poduzeća ispod stola" stranačkim prijateljima. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter