Bratušek: Bankovni depoziti su sigurni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je danas u parlamentu da su sanacija bankarskog sektora i konsolidacija javnih financija prioriteti njene vlade, koja je prošlog tjedna stupila na dužnost, ponovno istaknuvši da su usporedbe Slovenije s Ciprom spekulativne i neutemeljene.

- Apsolutno smo svjesni da je sanacija bankarskog sustava naš prvi prioritet, rekla je Bratušek odgovarajući na zastupnička pitanja o gospodarskom i financijskom stanju Slovenije i medijskim spekulacijama o tome da bi Slovenija nakon Cipra mogla biti sljedeća manja članica eurozone koja će zbog loših kredita u svojim bankama morati zatražiti međunarodnu financijsku pomoć.

- Apsolutno smatram da su usporedbe Slovenije s Ciprom nepotrebne i neprimjerene. Naš bankarski sustav je siguran i stabilan. Depoziti u slovenskim bankama su sigurni, za njih jamči i država i nikakva panika u ovom trenutku nije potrebna, rekla je Bratušek odgovarajući na više pitanja oporbenih zastupnika koji su ocijenili da do povećanja kamatnih stopa na slovenske državne obveznice na sekundarnom tržištu zadnjih dana dolazi i zbog promjene vlade te dilema vezanih za njenu buduću protukriznu politiku.

- Uvjerena sam da Slovenija neće trebati financijsku pomoć. Sposobni smo sami srediti stanje, naglasila je premijerka.

Zastupnicima je zajamčila da će njena vlada nastaviti sa svim onim što je prijašnja vlada započela i što je bilo dobro pa tako provesti i zakon koji predviđa sanaciju bankarskog sustava preko tzv. slabe banke, ali uz neke izmjene i u suradnji sa stručnjacima za to područje te da će u tom procesu veću ulogu imati i slovenska središnja banka.

Bratušek je rekla da će o točnom stanju javnih financija koje je ostavila prijašnja vlada moći nešto reći tek nakon što svi ministri pregledaju stanje u svojim resorima, ali da je u državnom proračunu već za prva dva mjeseca 500 milijuna eura manjka, da se vanjski dug Slovenije u godinu dana mandata Janšine vlade povećao s 46,9 posto BDP-a na 54 posto, a depoziti države u bankama smanjili na 1,2 milijarde eura.

Slovenska premijerka je na zastupnička pitanja odgovarala na početku redovne sjednice slovenskog parlamenta koja završava idućeg tjedna, a u utorak će glasovati o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom.

Tom prilikom u Ljubljani će biti i hrvatski premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić, koje je slovenska vlada i službeno pozvala da prisustvuju činu ratifikacije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter