Bratulić: Tvrtka je trebala biti "ugašena" barem pred deset godina

Tvrtka je završila projekt i trebala je biti ugašena barem pred deset godina (M. MIJOŠEK)
Tvrtka je završila projekt i trebala je biti ugašena barem pred deset godina (M. MIJOŠEK)

Desetero članova nadzornog odbora županijske tvrtke Vodoopskrbni sustav Istre - vodovod Butoniga već godinama prima mjesečne naknade premda sama tvrtka već četiri godine nema nijednog zaposlenika niti se bavi ikakvom djelatnošću, potvrdio nam je član uprave ove tvrtke Darko Bratulić.

Do ove smo informacije došli tragom pitanja županijskog vijećnika Damira Kajina koji je na nedavnoj sjednici Županijske skupštine zbog toga prozvao županijsko vodstvo navevši da su članovi vladajuće stranke u toj tvrtki putem nadzornog odbora "na prosječnoj apanaži od 2.600 do četiri tisuće kuna". Istarski župan Valter Flego nije opovrgnuo Kajinov navod, već je najavio smanjivanje tih naknada.

Ovisi o osnivačima

- VSI-Vodovod Butoniga nema već četiri godine nijednog zaposlenika. Imovina je u knjigama Društva, a na korištenju u Istarskom vodovodu Buzet i Vodovodu Pula, ne bavi se djelatnošću, kaže član uprave tvrtke Darko Bratulić dodajući da naknada za članove NO iznosi 50 posto, a za predsjednika 70 posto prosječnih primanja na području Istarske županije za proteklu godinu. Prema podacima iz sudskog registra predsjednik nadzornog odbora je Milan Antolović (inače županijski pročelnik za poljoprivredu), a njegovi zamjenici Valter Drandić (predsjednik Županijske skupštine) i Stjepan Mraković (županijski vijećnik). Članovi su Josip Zidarić (županijski pročelnik za održivi razvoj), Franko Matukina (predsjednik općinskog vijeća Vrsar), Krešimir Vedo (predsjednik uprave umaške komunalne tvrtke 6. maj), Marijan Brozan (predsjednik općinskog vijeća Gračišće), Dean Starčić (direktor vodovoda Pula), Laura Šuperina (smijenjena direktorica Istarskog vodovoda Buzeta) i Davorin Flego (predsjednik gradskog vijeća Rovinja). Bratulića smo pitali zbog čega ta tvrtka nije ugašena i planira li se njeno spajanje s IVS-om na čijem je također čelu?

- Tvrtka je završila projekt i trebala je biti "ugašena" barem pred deset godina, ali to ovisi isključivo o volji osnivača (istarski gradovi i općine op.n.). Namjere o spajanju s IVS nisu nam poznate, a niti vidimo za to osnove, kaže član uprave Vodoopskrbni sustav Istre-vodovod Butoniga Darko Bratulić, tvrtke koja se nalazi na adresi Sveti Ivan 8, Buzet, istovjetnoj onoj na kojoj se nalazi Istarski vodovod Buzet.

O broju članova odlučuje skupština

Na pitanje zbog čega je potrebno da u NO bude čak deset članova, te tko je donio tu odluku Bratulić odgovara da je odluku o sastavu i broju članova donijela Županijska skupština još prije više od dvadeset godina, a prema društvenom ugovoru po jednog člana daju bivše općine bez Labina, Istarski vodovod Buzet i Vodovod Pula, a Istarska županija još dva člana.

Postojeća županijska tvrtka IVS - Istarski vodozaštitni sustav koja po Istri u manjim mjestima gradi pročistače i kanalizaciju s ciljem zaštite izvorišta vode za piće ima jedanaest zaposlenih, ali također i jedanaest članova nadzornog odbora. Njihove su naknade jednake onima iz nadzornog odbora tvrtke VSI-Vodovod Butoniga. Imena se mogu pronaći na web stranicama sudskog registra.

- Broj članova u nadzornom odboru IVS-a reguliran je društvenim ugovorom donesenim na Skupštini 2003. godine. Svaka bivša općina Istarske županije daje po jednog člana, kao i Istarska županija, Hrvatske vode i zaposlenici tvrtke, zaključuje Bratulić. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter