Bratimit ce se Porec i Antibes

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dogovor o potpisivanju sporazuma o bratimljenju izmedu Poreca i Antibesa, grada na Azurnoj obali, te mogucnosti gospodarske suradnje izmedu Francuske i Istarske županije bile su glavne teme razgovora veleposlanika Francuske u Hrvatskoj Jeromea Pasquiera s istarskim županom Ivanom Jakovcicem i poreckim gradonacelnikom Edijem Štifanicem  u petak. Tom susretu u Porecu su prisustvovali i generalni direktor Bina-Istre David Gabelica i savjetnik za ekonomske poslove u francuskoj ambasadi Philippe Colombani.

- Sporazum o bratimljenju trebao bi biti potpisan ove godine, najavio je Štifanic.

Veleposlanik je istaknuo da mu je jako drago da je Hrvatska potpisala ugovor o pristupanju i nada se da ce ishod referenduma za ulazak u Europsku uniju biti pozitivan.

- Odnosi izmedu naših vlada su izvrsni, a izuzetno je bitno razviti odnose medu ljudima, ali i suradnju izmedu regija i gradova. Zahvaljujuci istarskom županu posebno dobri su odnosi izmedu Istarske županije i regije Champagne-Ardenne. Cilj današnjeg susreta bio je ispitati mogucnosti bratimljenja dvaju gradova koji su slicni: Antibes je turisticko središte na Mediteranu s bogatom rimskom poviješcu, ali nismo se ogranicili samo na to. Opcenito smo spomenuli mogucnosti suradnje i na drugim poljima, posebno u kulturi, privredi i istraživanju. Krajem ove godine u Francuskoj ce se održati kulturna manifestacija s glavnom temom "Hrvatska", a na kojoj se može dobro predstaviti i Istra. S obzirom na to da ce Hrvatska uci u EU, sve više francuskih tvrtki zainteresirano je za ovo podrucje i ozbiljno se razmatraju mogucnosti investiranja, rekao je Pasquier.

Savjetnik Colombani je dodao da su francuski poduzetnici posebice zainteresirani za sektore u kojima Hrvatska ima komparativne prednosti, poput prometne infrastrukture, poljoprivrede i turizma. Napomenuo je da su neke tvrtke vec prisutne, poput Bina-Istre, jedna je francuska tvrtka dala ponudu za koncesiju za Zracnu luku Zagreb, više je zainteresiranih za rijecku luku, dok u poljoprivredi postoji zanimanje za Dukat. Rekao je da im je cilj i daljnji razvoj suradnje na polju turizma, pri cemu je za Istru mislio na projekt "Brijuni rivijera".

Jakovcic je objasnio da se u okviru manifestacije u Francuskoj planira kulturno predstavljanje Poreca i Istarske županije u Antibesu i Reimsu, gradu na sjeveroistoku Francuske u regiji Champagne-Ardenne. U buducem pobratimu, poznatom i po jazzu, planira se organizirati istarski jazz vikend, a u galeriji u Reimsu izložba istarskih umjetnika.

Francuski visoki gosti potom su posjetili Pulu, gdje su se sastali s gradonacelnikom Borisom Mileticem, koji je istaknuo da je Pula kao najveci istarski grad zainteresiran za ukljucenje francuskog gospodarstva u razvitak Istre. - Ocekujemo pozitivan ishod referenduma za ulazak u EU, što ce omoguciti našim partnerima u Europi ulaganje u Hrvatsku, Istru i Pulu.



- Pula je poznata u Francuskoj po filmskom festivalu i nadam se da cemo moci još više uciniti na polju kulture. U 2012. Hrvatska se predstavlja u Francuskoj upravo kulturom, naglasio je Pasquiera. (T. KOCIJANCIC, C. B. GALIC)


Podijeli: Facebook Twiter