Branku Kinclu nagrada Viktor Kovačić za životno djelo

Branko Kincl (Darko Tomas/CROPIX)
Branko Kincl (Darko Tomas/CROPIX)

Hrvatski arhitekta i akademik Branko Kincl dobitnik je nagrade Viktor Kovačić za životno djelo koju Udruženje hrvatskih arhitekata dodjeljuje kao najviše priznanje za cjelokupan životni opus, priopćeno je danas iz UHA-e.

Za godišnje nagrade nominirano je 12 arhitekata, odnosno projektnih timova od ukupno prijavljenih 76 autorskih ostvarenja.

Godišnja nagrada Viktor Kovačić za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u tekućoj godini dodjeljuje se od 1959., a za ovu su godinu nominirani Neno Kezić i Emil Šverko za Studentski dom i centar u Splitu, Martin Mikelić i Tomislav Vreš – Mikelić Vreš arhitekti za Hotel Well u Tuheljskim Toplicama te Vinko Penezić i Krešimir Rogina - Penezić i Rogina arhitekti za Lanternu / svjetionik prijateljstva, klupski objekt s multifunkcionalnim paviljonom u japanskome gradu Tokamachiju.

Za nagradu Drago Galić, ustanovljenu 1983., koja se dodjeljuje za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2012. godini nominirani su Davor Mateković za suvremenu interpretacija tradicionalne zagorske hiže u Kumrovcu, Idis Turato za Nest and Cave house u Voloskom, Tanja Goleš i Vedran Pedišić za Kuću 2P u Zagrebu.

U kategoriji najuspješnijeg ostvarenja na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2012. godini za nagradu Bernardo Bernardi, koja se dodjeljuje od 1989., nominirani su Vedrana Ergić za Zgradu uprave Adris grupe u Rovinju, Vanja Ilić za Donassy otvoreni atelier u Zagrebu, Maja Tedeschi za rekonstrukciju kuće Sablić/Kugli u Zagrebu.

Za godišnju nagradu Neven Šegvić za najuspješniji publicistički, kritički i teorijski rad na području arhitekture i urbanizma u 2011. godini nominirani su Zlatko Karač i Alen Žunić za Antologijski arhitektonski vodič Zagreba – 100 izabranih zgrada, urednici časopisa za detalje u arhitekturi Presjek te Maroje Mrduljaš i Vladimir Kulić za publikaciju Nedovršene modernizacije – između utopije i pragmatizma.

Arhitektonska ostvarenja iz 2012. godine ocjenjivao je stručni savjet Udruženja hrvatskih arhitekata u sastavu u kojemu su bili Silvio Bašić, Alan Braun, Andrea Ilijanić, Emil Jurcan, Zlatko Karač, Neno Kezić, Maja Kireta te zamjenski član Bojan Bilić koji je sudjelovao u odlučivanju za kategorije u kojima su predani radovi članova Stručnog savjeta.

Dobitnicima će nagrade biti uručene na otvorenju tradicionalne godišnje izložbe realizacija 14. prosinca, priopćila je UHA. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter