Branko i Masimo nastavljaju volontirati u školi i Gradskoj knjižnici

Eni Modrušan, Ozren Catela, Branko Davidović, Tulio Demetlika, Masimo Vladić, Gordana Zahtila i Marko Perkov
Eni Modrušan, Ozren Catela, Branko Davidović, Tulio Demetlika, Masimo Vladić, Gordana Zahtila i Marko Perkov

Iako projekt završava, naši volonteri nastavljaju volontirati. Posebno me veseli da nam je gradska uprava nesebično i profesionalno pomagala tijekom trajanja projekta, rekao je u utorak na konferenciji za novinare Ozren Catela, voditelj projekta "Život pun mogućnosti" koji provodi Centar za inkluziju i podršku u zajednici uz partnere Grad Labin, Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama Istre i Udrugu za promicanje stvaralaštva Art studio.

Rušenje predrasuda

Novinarima su se obratili i gradonačelnik Tulio Demetlika, njegova zamjenica Eni Modrušan, Marko Perkov, predsjednik Centra za inkluziju, Gordana Zahtila, voditeljica lokalne službe podrške, te volonteri Branko Davidović i Masimo Vladić. Projekt je počeo u srpnju prošle godine, a opći mu je cilj unaprijediti zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama u Istarskoj županiji, razvojem novih socijalnih usluga koje nedostaju u zajednici. Specifični cilj projekta bio je povećati kompetencije za tržište rada i zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama, razvojem dnevnih radnih aktivnosti te jačanjem aktivnog sudjelovanja u zajednici.

Na konferenciji je rečeno da su kroz 14 mjeseci provedbe projekta ostvareni jako važni projektni rezultati poput pokretanja rada Centra za radnu inkluziju s dnevnim programom radnih aktivnosti osoba s intelektualnim teškoćama, razvijena je podrška u aktivnom uključivanju osoba s invaliditetom u zajednicu te je javnost upoznata s projektom. Proračun projekta iznosio je 1,4 milijuna kuna, od čega su 85 posto sredstva Europskog socijalnog fonda, a ostatak iz državnog proračuna. Projekt se provodio u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013" - Jačanje socijalnog uključivanja i integracija osoba u nepovoljnom položaju te Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - faza 3.

Demetlika i Modrušan izrazili su zadovoljstvo odrađenim, pohvalili osmoricu labinskih volontera, koji će usprkos tome što se projekt primakao kraju nastaviti volontirati. Gordana Zahtila istaknula je važnost projekta, no izrazila i malo nezadovoljstvo činjenicom da je naša sredina još uvijek zatvorena prema onima koji su na bilo koji način drugačiji. "Istina, činimo velike korake naprijed. Ljudi koji imaju bilo koji vid posebnih potreba kroz volontiranje pokazali su i dokazali da se jednog dana mogu nositi ravnopravno na tržištu rada", rekla je Zahtila i ujedno pohvalila ravnatelje labinske Srednje škole i Gradske knjižnice, gdje su Branko Davidović i Masimo Vladić volontirali te s tim i nastavljaju.

Možda se i zaposle

Branko i Masimo pričali su o svojim pozitivnim iskustvima volontiranja, izrazivši zadovoljstvo što s time mogu nastaviti te nadu da se zahvaljujući projektu, jednog dana možda i zaposle. Marko Perkov rekao je da je projekt uspio jer se stvorio "pozitivan spoj lokalne samouprave, volontera, koordinatora te institucija koje su bile voljne volontere prihvatiti". Gradonačelnik Demetlika podsjetio je na povijest suradnje Grada i Centra za inkluziju i podršku u zajednici te istaknuo da je svaki zajednički provedeni projekt pridonio unapređenju kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama na području Labinštine. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter