Branka Vujović na čelu "Regine Elene"

Bavila se i problematikom povećanja ukupne procijepljenosti protiv ospica i hripavca - Branka Vujović
Bavila se i problematikom povećanja ukupne procijepljenosti protiv ospica i hripavca - Branka Vujović

Rodom Puljanka, Branka Vujović postala je direktorica Nacionalnog instituta za tumore "Regina Elena" u Rimu. Vujović je na toj funkciji od jučerašnjeg dana, a službeno ju je imenovao generalni direktor ovoga instituta Francesco Ripa di Meana, koji je naglasio njezinu stručnost, profesionalnost i predanost poslu.

To nije prvi rukovodeći posao ove Puljanke, koja je svoju karijeru realizirala u talijanskim regijama Friuli-Venezia Giulia i Toscana. Bila je u nekoliko navrata ravnateljica, odnosno direktorica raznih zdravstvenih ustanova. Rođena je u Puli 17. lipnja 1952. godine, diplomirala je medicinu na Sveučilištu u Padovi 1983., a specijalizirala je preventivnu medicinu 1987. godine.

Nastanjena u mjestu Gemona del Friuli, svoju je profesionalnu karijeru započela 1985. godine, a na rukovodećim pozicijama raznih zdravstvenih ustanova je posljednjih dvadeset godina, odnosno od 1997. godine.

Bila je zdravstvena ravnateljica Usl (lokalne zdravstvene jedinice) u toskanskim gradovima Prato i Lucca, a na razini regije Toscana sudjelovala je u organizaciji regionalnog zdravstvenog sustava. Potom je radila na rukovodećim pozicijama u zdravstvenim sustavima u Udinama i Arezzu.

- Odabrao sam suradnicu s ogromnim iskustvom, koja je do sada obnašala funkcije iznimne odgovornosti u Friuliju i Toscani, kazao je generalni direktor Francesco Ripa di Meana, ističući da je riječ o petogodišnjem mandatu.

Vujović je pohađala niz specijalizacija vezano za upravljanje zdravstvenim sustavima, te aktivno je sudjelovala na raznim seminarima i simpozijima s temom rukovođenja zdravstvenih ustanova. Među brojnim projektima u čijem je radu sudjelovala, izdvajamo studiju o očuvanju zdravlja kod osoba treće životne dobi, projekt o očuvanju zdravlja na radnim mjestima te u industrijskim i zagađenim zonama, smanjenje kod djeca broja oboljelih od ospica i hripavca redovitim cijepljenjem i održavanjem visoke procijepljenosti, povećanje ukupne procijepljenosti za razne vrste virusa gripe te smanjenje broja komplikacija nastalih kao posljedica gripe kod osoba treće životne dobi.

Zalagala se i za redovne ginekološke preglede i screening žena poradi smanjenja raka grlića maternice. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter