Branka Slavica novinarka godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novinarka HTV-a Branka Slavica proglašena je danas na svecanosti u Novinarskom domu novinarkom 2010. godine, a nagradu je dobila za izvještavanje s potresom razorenog Haitija.

Za najprestižniju novinarsku nagradu koja se tradicionalno dodjeljuje na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, bili su nominirani i Branimir Pofuk iz Jutarnjeg lista te slobodni novinar Ivica Radoš.

Od 744 clana Hrvatskog novinarskog društva (HND) koja su glasala 279 glasova dobila je Branka Slavica, koja vec šestu godinu prati zbivanja u SAD-u otkud pokriva i ostale zemlje u tom dijelu svijeta. Pofuk je dobio 198, Radoš 113, a 154 glasa bila su nevažeca.

Slavica je lani kao jedina hrvatska novinarka nakon potresa na Haitiju, unatoc lošim uvjetima boravka i zaraznim bolestima, svakodnevno slala izvještaje s ulica, iz sirotišta i bolnica i tako gledateljima približila razmjere i posljedice tog razornog potresa, stoji u obrazloženju.

Lani je bila i jedan od rijetkih novinara koji je ušao u centar za obuku americke vojske Quantico. U svojim izvještajima prati rad americke vlade i aktivnosti Hrvatske u SAD-u, a nerijetko snima i reportaže s prosjecnim americkim gradanima o problemima svakodnevnog života koji se mogu usporediti s hrvatskim problemima.

HND je danas objavio i dobitnike godišnjih nagrada za najbolje radove u pisanom, radijskom i televizijskom novinarstvu. Za dobitnika nagrade Otokar Keršovani za životno djelo proglašen je Dražen Vukov-Colic koji se na nagradi zahvalio putem internetske veze iz SAD-a.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka rekao je na svecanosti da je malo tko zadovoljan stanjem slobode medija u Hrvatskoj. Porucio je da su kljucne rijeci novinarstva povjerenje publike i dosljednost.

Duka je pozvao gradane da se na Svjetski dan slobode medija poslije podne pridruže prosvjednom skupu HND-a i Sindikata novinara Hrvatske na kojem ce se ukazati na glavne probleme novinarstva i položaja novinara u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter