Branka Bencic u žiriju festivala u Oberhausenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Puljanka Branka Bencic jedna je od clanica medunarodnog žirija na predstojecem, 57. izdanju jednog od najvecih europskih festivala kratkometražnog filma, onog u Oberhausenu (57. Internationale Kurzfilmtage Oberhausen), koji se održava u Njemackoj od 5. do 10. svibnja.

Festival je podijeljen u cetiri natjecateljska programa: Medunarodnu konkurenciju, Njemacku konkurenciju, Konkurenciju NRW u kojoj se prikazuju filmovi iz savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija i program videospotova MuVi.

U Medunarodnoj konkurenciji, najvecem i najstarijem programu festivala, koja je ove godine naslovljena Looking beyond Europe, natjece se 60 filmova iz cetrdesetak svjetskih zemalja.

Najveci broj filmova u medunarodnoj konkurenciji stiže iz Argentine, Brazila, Kolumbije, Meksika, Južnoafricke Republike, Ugande i Vijetnama, cime se posjetiteljima daje rijedak uvid u kinematografiju koja se inace teže probija do medunarodnih festivala i sajmova.

Branka Bencic kustosica je popratnog programa Festivala igranog filma u Puli Cinemaniac, usmjerenog na izlaganje eksperimentalnog filma, videa, filmova umjetnika i multimedijalnih instalacija koji je utemeljila 2002. Kustosica je i oko 30 skupnih izložbi i videoprograma.

Osim nje, žiri medunarodne konkurencije cine proslavljeni austrijski redatelj Michael Glawogger (Bec), americki redatelj i kustos William E. Jones (Los Angeles), južnoafricka kustosica Joan Legalamitlwa (Cape Town) i Sari Volanen, urednica nacionalne finske radiotelevizije YLE (Helsinki).

Festival u Oberhausenu najdugovjecniji je festival kratkog filma u svijetu pokrenut 1954., a na njemu su se predstavili velikani svjetskoga filma poput Wima Wendersa, Wernera Herzoga, Romana Polanskog, Alaina Resnaisa, Georga Lucasa i mnogih drugih.


Podijeli: Facebook Twiter