Braniteljske udruge odbile Gotovinu i Markača

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umirovljeni general Ante Gotovina nekad je u braniteljskom miljeu bio jedan od rijetkih neupitnih ljudi. Dok je bio u bijegu i kasnije u pritvoru u Scheveningenu, razne udruge vezane uz Domovinski rat organizirale su mu skupove podrške, molili su za njega, a kad je oslobođen oduševljeno su dočekali na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

No, već iz prvih Gotovininih riječi te večeri dale su naslutiti da bi njegovi najprivrženiji sljedbenici mogli i zahladiti odnos prema svojem idolu. Gotovina je, naime, po povratku u domovinu poručio da je rat završen i da se svi trebaju okrenuti budućnosti. U istom su tonu bili i njegovi kasniji, istina rijetki javni nastupi.

Takvom je, međutim, retorikom bio u nesuglasju s braniteljskim udrugama i vukovarskim Stožerom koji tvrde da rat još nije okončan. Ipak su i dalje kurtoazno pljeskali Gotovini, ali više tu nije bilo nekadašnjeg entuzijazma.

Prije petnaestak dana došlo je čak do toga da su udruge proizašle iz Domovinskog rata odbile prijedlog ministra Predraga Matića da Gotovina, ali i Mladen Markač uđu u upravno vijeće Memorijalnog centra Domovinskog rata, koji je odlukom u svibnju osnovala Vlada Zorana Milanovića.

Tom je odlukom propisano da Memorijalni centar, čija je zadaća upoznavanje učenika i drugih posjetitelja s »vrijednostima Domovinskog rata i bitkom za Vukovar« i upravljanje objektima na području grada posvećenim uspomeni na hrabre vukovarske ratnike, ima upravno vijeće s 12 članova, od kojih su tri predstavnika udruga iz Domovinskog rata koje predlaže Ministarstvo branitelja.

Ideja je ministra Matića bila da u upravno vijeće uđu tri istaknuta,  široj javnosti poznata sudionika Domovinskog rata. Jedan bi zastupao južnu Hrvatsku, drugi sjevernu Hrvatsku, a treći član upravnog vijeća bio predstavnik braniteljske zajednice grada Vukovara. Tu je svoju zamisao Matić izložio na sastanku koji je 25. listopada u Ministarstvu branitelja održao s čelnim ljudima 40 udruga.

Međutim, prisutni predstavnici udruga odmah su izašli s kontraprijedlogom da se upravno vijeće popuni s troje djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. (D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter