Braniteljima 10 posto niža mirovina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski odbor za ratne veterane složio se s 10-postotnim smanjivanjem mirovina braniteljima i clanovima obitelji stradalnika Domovinskog rata, njima ukupno 55 tisuca.

Protiv je glasao jedino neovisni zastupnik Ivica Pancic koji je naglasio da podržava "prošlotjedni prijedlog predsjednika Hvidre Josipa ?akica da se to smanjivanje prolongira do studenog".

No, ?akic, potpredsjednik Odbora, poštovao je stranacku stegu.

"Ogorcen sam ovim prijedlogom, ali pozivam vas da glasate za njega. Neka to bude zadnji zakon kojim se na ovakav nacin, na racun branitelja, puni državni proracun da ne bismo doživjeli sudbinu Grcke. Stisnut cemo zube i prijeci i preko toga", rekao je ?akic.

Vanjski clan Odbora Branko Borkovic, Mladi jastreb, okomio se na ratne profitere i zatražio da se proracunske rupe pune tako da se njima oduzme imovina do koje su došli nezakonito. Najviše je apostrofirao vlasnika Agrokora Ivicu Todorica.

"Prestanimo govoriti o Todoricu kao o mesiji. Za mene je Todoric na rubu ratnog zlocina. Za vrijeme Domovinskog rata u mirnodopskoj Hrvatskoj se pljackalo, za mene je pljacka ratni zlocin, a oni koji su pljackali našu imovinu nisu još iza rešetaka. Todoric je uništio nekoliko poduzeca u mojem Ivanicu i ljude ostavio bez posla", vrlo oštar je bio Borkovic.

HDZ-ovi zastupnici Petar Mlinaric i Božica Šolic branili su Todorica isticuci da je u krajevima iz kojih oni dolaze Agrokor napravio dobre stvari. Mlinaric je rekao da je Agrokor preporodio vukovarski Vupik, "kamo srece da je više Todorica", a Šolic ga je pohvalila jer je podignuo razrušene pogone u Jamnickoj Kiselici.

Njezini apeli za štednjom potaknuli su Pancica da joj predbaci korištenje službenog automobila mimo propisa. "Božica govori o štednji, a svaki dan doma je vozi službeni auto", primijetio je Pancic. "To cemo riješiti nakon sjednice", uzvratila mu je HDZ-ova zastupnica.


Podijeli: Facebook Twiter