Branitelji: Vlada relativizira Domovinski rat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije danas su još jednom optužili Vladu za relativiziranje Domovinskog rata i njegovo izjednačavanje s velikosrpskom agresijom, tvrdeći kako je to vidljivo iz strateških dokumenata koje je Hrvatska pripremila za EU.

Udruge u priopćenju tvrde da se u Nacrtu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" izjednačavaju žrtva i agresor, da se minirana područja opisuju kao posljedica Domovinskog rata iz ranih 1990-ih, a ne velikosrpske agresije i okupacije trećine državnog teritorija. "Domovinski rat naziva se rušilačkim, a u dokumentu se navode različita razdoblja trajanja rata. Također piše da je kao posljedica nedavnog izravnog iskustva rata uništeno više od 150.000 domova i imanja i više od 25 posto hrvatske ekonomije, a samo na jednom jedinom mjestu se spominje bivše okupirano područje", navode udruge.

Smatraju da Vlada takvim postupcima ignorira temelje države kojom danas upravlja, da se ne bavi dubinskim rješavanjem problema nastalih u Domovinskom rate te da manipulira hrvatskom i međunarodnom javnošću, a braniteljskoj populaciji ne pomaže da se okrene budućnosti. "Ovo je jedan od razloga zašto tražimo smjenu ministra Predraga Matića, njegove zamjenice i pomoćnika", stoji u priopćenju udruga, kojima smeta i što je Nacrt do nedavno bio napisan samo na engleskom jeziku, što ga, kažu, čini netransparentnim.

Vladu prozivaju da "kontinuirano i sustavno propušta zaštiti obrambeni i oslobodilački Domovinski rat od relativizacije i izjednačavanja s velikosrpskom agresijom i okupacijom, što je u suprotnosti s točkama i načelima Deklaracije o Domovinskom ratu". Udruge tvrde da su u protekle dvije godine u nekoliko navrata pokušale otvoriti dijalog s Ministarstvom branitelja, ali da se ono do početka prosvjeda koji traje 13. dan nije odazvalo. "Istovremeno predstavnici Vlade RH i Ministarstva branitelja u javnosti nameću ideju o podjeli krivnje za rat u RH", stoji u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter