Branimir Glavaš nece biti izrucen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Branimir Glavaš, koji je u Hrvatskoj nepravomocno osuden na 10 godina zatvora zbog ratnog zlocina nad srpskim civilima u Osijeku 1991., ne može biti izrucen Hrvatskoj jer ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, potvrdilo je Ministarstvo pravosuda BiH.

Dnevni avaz prenosi izjavu glasnogovornice ministarstva Marine Bakic koja je podsjetila da Kazneni zakon Bosne i Hercegovine ne dopušta izrucivanje državljana drugoj zemlji.

"Cinjenica je da Glavaš ima državljanstvo Bosne i Hercegovine i o njegovom izrucenju sada se ne može govoriti", rekla je glasnogovornica.

Dodala je da BiH nema bilateralni sporazum o izrucenju ni s Hrvatskom ni s drugim zemljama okruženja, što je, smatra, stvar politicke volje.

Navodeci da EU ne poznaje zabranu izrucenja, Bakic je zakljucila da ce se zemlje jugoistocne Europe s približavanjem clanstvu u Uniji morati prilagoditi tim standardima.

Hrvatski ministar pravosuda Ivan Šimonovic u cetvrtak je izjavio da ce Ministarstvo pravosuda vrlo skoro od BiH zatražiti Glavaševo izrucenje i da nece cekati istek roka od 40 dana, koliko po medunarodnoj konvenciji za to ima vremena.

Glavaš je državljanstvo BiH dobio još 22. listopada 2008. godine na temelju podrijetla njegovih roditelja, a osobne dokumente zatražio je nakon izrecene nepravomocne presude.

Prije par dana izdana mu je osobna iskaznica u Ljubuškom, gdje, kako se pohvalio, namjerava kupiti kucu i trajno se nastaniti. (Net.hr)

 


Podijeli: Facebook Twiter