Braneći svoj dom, vodnjanski su se socijalisti prvi digli protiv fašizma

Livio Belci i Anton Ferlin pred okupljenima u Ulici 16. januara (Z. STRAHINJA)
Livio Belci i Anton Ferlin pred okupljenima u Ulici 16. januara (Z. STRAHINJA)

Na današnji dan prije 97 godina, braneći Radnički dom u Vodnjanu pred zvjerskim napadom skvadrista i karabinjera poginuli su mladi radnici Pietro Benussi, Pasquale Giachin i Domenico Damiani. Otpor koji su naoružanim silnicima pružili vodnjanski socijalisti u noći 16. siječnja 1920. smatra se prvim suprotstavljanjem fašizmu u svijetu, istaknuo je Anton Ferlin, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Vodnjana na današnjoj komemoraciji u Ulici 16. januara. Treba, naime, imati na umu da su se događaji u Vodnjanu zbivali godinu dana prije Proštinske bune i Labinske republike.

Radnička komora

- Vodnjanski socijalisti borili su se za socijalna prava, za slobodu, bratstvo Talijana i Hrvata, za suživot, dakle vrijednosti koje su i danas temelj velike europske obitelji, poručio je pred okupljenima Livio Belci, predsjednik Zajednice Talijana Vodnjana.

Fašizam je u Italiji, tako i u Istri, na vlast došao 1922., ali već su godinama ranije fašisti okupljeni u militantne odrede, skvadre, terorizirali političke neistomišljenike i pripadnike drugih naroda, sve uz potporu ili barem odobravanje vojno-redarstvenih snaga. Belci je naveo da se u zgradi u Ulici 16. januara, na koju je 1950. postavljena spomen-ploča u znak sjećanja na te događaje, te 1920. godine nalazilo sjedište sekcije Socijalističke partije i Centra za društvene studije. Okrutni sukobi, koje su svojim napadom izazvali skvadristi i karabinjeri želeći rasturiti složne radnike, trajali su cijelu noć, a u njima su poginuli Benussi, Giachin i Damiani. Počast palim žrtvama okupljeni su odali minutom šutnje.

- Ostale članove radničke komore, vodnjanske socijaliste, njih 120, priveli su u vojni zatvor u Trstu, a suđeno im je na vojnom sudu 13. srpnja iste godine. Osuđena je 21 osoba na ukupnu kaznu zatvora u dužini od 101 godine, rekao je Belci.

Nadirući fašizam

Nakon što je slomljen otpor socijalista, pulski su fašisti zapalili sjedište radničke komore i okupljališta radnika, kao što su to kasnije činili i drugdje po Istri. "Austrija je, kako kažu, bila tolerantna zemlja pa su i radnici tu mogli imali svoj dom, da bi ga, nakon dolaska Italije u ove krajeve i u razdoblju nadirućeg fašizma, skvadristi napali. Braneći Radnički dom vodnjanski su socijalisti pružili prvi oružani otpor fašizmu u svijetu i na to moramo biti ponosni. Zato nam je čast svake godine obilježiti ovaj dan", poručio je za kraj Ferlin. Okupljanju u Ulici 16. januara po hladnoj buri prisustvovali su i predstavnici gradske uprave te drugih organizacija. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter