Brammertz: Pomoći ćemo u istragama zločina iz Oluje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U akciji Oluji zaista su počinjeni zločini, a dokazi sažeti na 1300 stranica bili su dovoljni da se osude hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač, ali se mora prihvatiti da su trojica sudaca iz peteročlanog vijeća to vidjela drugačije, izjavio je u petak u intervjuu beogradskim Večernjim novostima glavni haaški tužitelj Serge Brammertz.

Objašnjavajući zašto komentira oslobađajuće presude Žalbenog vijeća Gotovini i Markaču, što inače ne čini, Brammertz je tom beogradskom listu rekao da svojim javnim istupom želi ublažiti patnje žrtava i najavio da će Haaški tribunal pomoći domaćem pravosuđu u daljnjim istragama oko Oluje.

"Realnost je takva da su zločini zaista počinjeni i u očima žrtava i njihovih obitelji pravda nije zadovoljena. Zatim, okolnosti ove presude, naročito oštar ton i sadržaj dvaju izdvojenih mišljenja, jesu neobični", rekao je Brammertz i istaknuo da razumije reagiranja iz Srbije u povodu oslobađanja Ante Gotovine, Mladena Markača i Ramusha Haradinaja, ali i izricanja doživotne kazne Zdravku Tolimiru. 

On je, međutim, naglasio da "treba imati na umu da je mandat Tribunala da utvrdi odgovornost pojedinca" za zločine, a "ne odgovornost država za te zločine, niti za iniciranje oružanog sukoba" i istaknuo spremnost Den Haaga da pomogne domaćem pravosuđu.

"Konačno, htio sam potaknuti domaće pravosudne organe da nastave istrage i gonjenje zločina počinjenih prije i nakon Oluje, kao i da izrazim svoju spremnost da im pomognemo, tako što ćemo im ustupiti informacije iz naših baza podataka", rekao je Bratmertz u intervjuu "Večernjim novostima".

Bramertz ne dijeli stajališta da je "međunarodna pravda pokazala slabosti na presudama Gotovini i Markaču", ali ocjenjuje da su reagiranja javnosti ukazala na to "da postoji jaz između postupka odlučivanja i presude s jedne strane i načina na koji ih razumiju zajednica i žrtve, te vanjski faktori, s druge strane". 

"Zato bi bila korisna detaljnija konačna presuda koja bi se bavila nekim od pitanja na koja su ukazali suci u izdvojenim mišljenjima", sugerirao je glavni haaški tužitelj.

Bratmertz je, međutim, istaknuo da zahtjevi za reviziju presuda u Den Haagu nisu realni. "Mislim da takvi komentari više odražavaju frustracije izazvane nedavnim oslobađajućim presudama, nego što predstavljaju ozbiljan prijedlog. Postupak preispitivanja je moguć samo u izuzetnim situacijama. Ta procedura je korištena samo 11 puta od osnivanja Tribunala, i to samo jednom uspješno", naglasio je.

"Zahtjev za preispitivanje bit će odobren samo ukoliko imamo dokaze za nove činjenice s kojima stranke nisu bile upoznate tjekom postupka, a koje mogu znatno utjecati na presudu", objasnio je Bramertz i naglasio da Srbija nije strana u postupku i nema pravnih mogućnosti reagirati na presudu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter