Brammertz: Oluja je legitimna akcija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni covjek tužiteljstva suda u Haagu Serge Brammertz jasno je, kako doznajemo, ovog tjedna izjavio u Bruxellesu: "Oluja" je bila legitimna akcija oslobadanja okupiranog teritorija.

Unatoc dakle, mnoštvu reakcija u Hrvatskoj koje su išle za tim da je presuda protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markaca presuda Hrvatskoj i "Oluji", glavni tužitelj Medunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ustvrdio je upravo suprotno.

Brammertz je predavanje na Kraljevskom institutu za medunarodne odnose održao u srijedu, kao glavni govornik na konferenciji pod nazivom "Izazovi medunarodnih kaznenih istraga".

U pogledu Hrvatske ustanovio je kako ona u pocetku nije prihvacala suradnju sa sudom, da bi u posljednjih nekoliko godina ta suradnja bila "opcenito dobra".

Govoreci o presudi generalima, glavni tužitelj Haaškog suda prvo je objasnio kako je akcija poduzeta na teritoriju koji je nekoliko godina bio okupiran od strane lokalnih Srba potpomognutih Srbijom i jugoslavenskom armijom, te naglasio da je "Oluja" bila legitimna oslobodilacka akcija. No, tu je dodao da to, naravno, ne znaci da su se u njenom okviru mogli ciniti zlocini.

Pritom je, kako doznajemo, posebno istaknuo da se u presudi u slucaju Gotovine i Markaca ne radi o presudi protiv hrvatskog naroda ili države, nego protiv pojedinaca. (J. K./NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter