Brammertz i Josipovic na Brijunima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipovic i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz stigli su u srijedu na Brijune gdje u cetvrtak zapocinje 4. Regionalna konferenciji državnih odvjetnika o procesuiranju ratnih zlocina. U radu konferencije sudjelovat ce i ministar pravosuda Ivan Šimonovic, šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren te Veleposlanik SAD-a za ratne zlocine Stephan Rapp, kao i državni odvjetnici i tužitelji te predstavnici tužiteljstava zemalja regije.

U Fažani, pred odlazak na Brijune, Brammerrtz novinarima nije želio otkriti kakvom ocjenjuje suradnju Hrvatske s ICTY-jem. O tome ce nešto konkretnije reci tek nakon što se u petak sastane s premijerkom Jadrankom Kosor.

Na pitanje kako ocjenjuje dosadašnju suradnju, predsjednik Josipovic je naglasio da je Hrvatska ucinila sve da se utvrdi sudbina dokumenta, misleci pritom na Topnicke dnevnike. - Naravno, ako glavni tužitelj misli da se još nešto može uciniti, mi na to vrlo rado pristajemo.



Predsjednika smo pitali hoce li sastanak na Brijunima ubrzati otvaranje poglavlja o pravosudu. - Ne, jer je to je stvar clanica Europske unije i pregovora Hrvatske sa svakom pojedinom zemljom. Stoga, pricekajmo njihovu ocjenu, rekao je Josipovic.


Podijeli: Facebook Twiter