Brali blitvu, čupali mrkvu i učili o zdravoj prehrani


Oduševljenju djece kada su ubrala svoju mrkvu nije bilo kraja, a ozarena dječja lica usred polja, na svježem zraku, pravi su znak da je projekt Tržnice d.o.o. i pulskih vrtića pun pogodak! Naime, na ideji o približavanju prirode djeci, ponovnom otkrivanju povezanosti čovjeka sa zemljom, važnosti poljoprivredne proizvodnje i plodova zemlje nedavno je uspostavljena nova suradnja dječjih vrtića iz Pule i Tržnice, a posjete lokalnim poljoprivrednicima u okolici grada jedna su od aktivnosti koje će se prve provoditi.

Sami brali povrće

Mališani dječjih vrtića Rin Tin Tin - skupina Delfini i Dječjeg vrtića Pula - skupina Leptirići posjetili su jučer, autobusom Pulaprometa, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zohil u Pomeru. Zbog blata i rose na noge su navukli vrećice, no to im nije smetalo da po poljima poskakuju poput zečića i uživaju u razgledavanju polja punih povrća.

No, to nije sve, posjet je doznajemo od ravnateljice DV-a Pula Marize Kovačević, zamišljen tako da mališani obiđu polja, ali i aktivno uče te se sami i okušaju u branju povrća. Tako su jučer, zajedno s tetama i vlasnikom OPG-a Sandijem Zohilom, brali blitvu, papriku, vidjeli kako rastu salata i radič, gdje se uzgajaju jagode, no najviše sreće izazvalo je čupanje mrkvi iz zemlje. Najveću mrkvu ubrao je jučer na polju mali Leon, no oko čupanja su se trudili svi, pomažući jedan drugome. Tako nam je curica Elena ispričala da povrće baš ne voli, osim kukuruza, no da joj je na polju bilo jako lijepo. Brala je blitvu, a ubrala je i jednu mrkvu.

- Jako nam je lijepo, malo je teško brati pa još nisam uspjela ubrati niti jednu mrkvu, kazala nam je Helena, dok nam je mali Andrej ispričao da mu je najljepše bilo brati blitvu koju voli jesti i to najviše uz ribu ili morskog psa.

U ponedjeljak na OPG-u Peršić

- Želimo da djeca iz prve ruke vide i nauče gdje se uzgaja hrana, ali da se i sami uvjere kako je taj rad na zemlji težak i mukotrpan, kazala je Kovačević i dodala da će se kroz ovu suradnju realizirati i dio vrtićkih programa usmjerenog k njegovanju nematerijalne kulturne baštine našeg zavičaja i grada. Također, Zohil će u ponedjeljak posjetiti mališane u vrtiću te svima donijeti po košaricu punu zdravog povrće kojeg će kod kuće, zajedno s roditeljima, pripremiti za ručak.

Kako doznajmo od direktora Tržnice Renata Perca, mališani su danas naučiti kako se uzgaja i bere povrće, dok će u ponedjeljak posjetiti OPG Peršić i vidjeti kako se uzgajaju krave, dobiva mlijeko, rade sir i mliječni proizvodi te imati priliku vidjeti i druge domaće životinje.

Inače, Dječji vrtići Rin Tin Tin, Mali svijet, Dječji vrtići Pula i Dnevni centar za rehabilitaciju Pula i Tržnica d.o.o. Pula, povezani su u dio projekta u sklopu kojeg će se svim mališanima pokloniti i slikovnica koju je realizirala Udruga hrvatskih tržnica "Šetnja tržnicom" autorice Marije Martinko, a koja je bila i jedan od poticaja za razvoj cijelog programa i projekta koji bi djecu, a tako i obitelji, poučio o vrijednostima satkanim u lokalnim tržnicama te važnosti autohtonih proizvoda kao i konzumiranja sezonske prehrane. (Borka PETROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter