Brajši u spomen: Večer dobro uigranih zborova

Franko Krajcar i Indivia
Franko Krajcar i Indivia

Dvanaesti Dani vokalne glazbe "Brajši u spomen" održani su u subotu navečer u Domu hrvatskih branitelja. Manifestacija je to koja njeguje stvaralaštvo i djelovanje Matka Brajše Rašana, a uz domaćine te ujedno i organizatore KUD "Matko Brajša Rašan" nastupili su i gosti: zbor osnovne glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, Franko Krajcar, Mješoviti komorni zbor RKUD-a Proleter iz Sarajeva, članice rekreativno-sportskog kluba Breza iz Pule te Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora iz Karlovca.

Uspješni domaćini

Svi su zborovi izvodili i po jednu Brajšinu pjesmu, te dio svog bogatog repertoara.

Brajša, koji se nedavno vratio s uspješne turneje u Crnoj Gori izveo je "Izrasla mi ladonja" M. B. Rašana, narodne crnogorske u aranžmanu svoje dirigentice Irene Vladisavljević "Tri crnogorske pjesme" te narodnu pjesmu sa zadarskoga područja "Tri divojke". Pokazali su, kao i uvijek, uvježbanost i uigranost te izvrstan nastup.

Zbor osnovne glazbene škole s dirigenticom Suzanom Goldin, uz pratnju na violini Milana Grbića te uz korepetitoricu Snježanu Demarin izveo je tradicionalnu "Naranču", Brajšinu "Istarsku zibanku" te Gardelovu "Por una cabeza". Najmlađi izvođači večeri zaslužili su veliki aplauz za besprijekorno odrađeni nastup.

Franko Krajcar sa svojom Indiviom izveo je nadahnuto "Tanac" i potom "Dondinolej", a zatim je nastupio Mješoviti komorni zbor RKUD-a Proleter iz Sarajeva. Njihov je repertoar bio vrlo raznolik, od Brajšine "Radićeva rožica", pa sve do "Bentbaše", "Šćedrika", "Vuprem oči", "Sadila Timka", "Magdo, Magdo mori", "Rum, dum, dum" i negro spitiruala "Somebody". Njihov dirigent je Mario Katavić, a pokazali su da lako prelaze iz jednog u drugi žanr.

Izvrsne Breze

Zdravstveno-rekreativni sportski klub Breza predstavio se dramsko-scenskim prikazom prema tekstu Vladimira Nazora djela "Galiotova pesan", a uz glazbu "Istarske suite" Natka Devčića. Njih je pripremila prof. Zdenka Buić, a članice toga kluba ispraćene su ovacijama oduševljene publike.

Prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora iz Karlovca, uz Brajšinu "Oče naš", otpjevao je tri Cossettove kompozicije "Moja diridika", "Slavonska poskočica" i "Šokačka pisma i kolo". Pratnja na klaviru bila je povjerena Ognjenu Gravori, a dirigentica je bila Radmila Bocek. (V. BEGIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter