"Brajši u spomen" pred punom dvoranom

KUD Matko Brajša Rašan (arhiva/D. Št.)
KUD Matko Brajša Rašan (arhiva/D. Št.)

Dani vokalne glazbe pod nazivom "Brajši u spomen", kojima Kulturno umjetničko društvo "Matko Brajša – Rašan" bilježi 61. obljetnicu neprekidnog rada, održani su deveti put u subotu navečer u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Pred prepunom dvoranom program je započeo Brajšinim djelom "Tuga mi je", zborskim pjevanjem svih članova KUD-a. Nakon toga su i drugi zborovi pokazali svoje izuzetne vokalne sposobnosti.

Na svečanosti su se predstavili slovenski ženski zbor "Marjetice" iz Ajdovčine i vokalna skupina "Unica" iz Planine pri Rakeku. Glazbeni je repertoar bio bogat narodnim pjesmama iz naših i susjednih krajeva, a svojim ga je plesom nadopunila folklorna skupina KUD-a "Vodnjan". Da program ne bi bio monoton pobrinuo se novopečeni vokalni pulski sastav "Loose" te je mlađi dio publike razveselio hitovima Lane Del Rey i Nelly Furtado.

Mladi je sastav također glazbeno obrazovan i svojim bivanjem na sceni te glasovnim mogućnostima u potpunosti opravdava svoj rad. Sastav, koji je tek nedavno osnovan, čine Irena Vladisavljević, Filip Domagoj Pačić i Sandro Lučić. No, nisu samo oni došli na ideju da izvedu nešto urbanije, vokalni sastav "Nešpula" izveo je svoju verziju poznatog hita "Somebody That I Used to Know" glazbenika Gotya.

Osim navedenih zborova i sastava nastupili su još i zbor "Zvijezda Danica" iz Kraljevice. Posljednji je nastupio akademski mješoviti zbor pulskog Sveučilišta "Jurja Dobrile". Program je vodio pulski glumac Franjo Tončinić. Popunjeno gledalište pozorno je slušalo nadarene glazbene umjetnike kojih je na sceni i u publici bilo svih naraštaja. Zborovi su u nekoliko navrata nagrađivani gromoglasnim aplauzima, a koncert je završio zajedničkom izvedbom istarske himne "Krasna zemljo".

Mešoviti zbor "Matko Brajša – Rašan" svih ovih godina uspješno njeguje vokalni glazbeni izraz istarskog podneblja utkan u djela hrvatskih skladatelja, a pritom ne zanemaruje djela velikih svjetskih majstora. Zbor je dobio ime prema istarskom skladatelju, sakupljaču narodnih pjesama i autora istarske svečane pjesme "Krasna zemljo". Dirigentica zbora je Tajana Merkl. U listopadu 2006. godine u sklopu KUD-a osnovana je mješovita vokalna skupina "Nešpula" na inicijativu nekoliko mladih entuzijasta te je u svoje kratko vrijeme postojanja ostvarila niz samostalnih nastupa i osvojila značajna priznanja na međunarodnim natjecanjima. (E. ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter