Brajši u spomen: Koncert vrsnih zborova

Koncert Brajši u spomen
Koncert Brajši u spomen

Deseti dani vokalne glazbe "Brajši u spomen" održani su sinoć pred prepunom dvoranom Doma hrvatskih branitelja. Bila je to večer puna pozitivnih emocija, dobre glazbe, veselja, a i smijeha, zahvaljujući vrlo simpatičnom voditelju, diplomiranom pulskom glumcu Franji Tončiniću.

Započelo je nastupom Mješovitog zbora Kulturno-umjetničkog društva "Matko Brajša Rašan" pod vodstvom energične Tatjane Merkl. Ovaj višestruko nagrađivani zbor s više od šest desetljeća uspješne tradicije, izveo je Brajšinu "Mažurano moja", tradicionanu bugarsku "Mari Mome" i Jenkinsovu "Stabat Mater" uz klavirsku pratnju Karle Premec.

Prvi gosti došli su iz Slovačke, iz mjesta Trenčin, a riječ je o vokalnoj skupini Vox koji su predstavili repertoar satkan od njihovih tradicionalnih i narodnih napjeva, te za kraj izvrsno izveli "Zrasla mi ladonja" Brajše Rašana. Dirigentica je bila Erika Hujova.

Pod vodstvom dirigenta Darka Čargonje uslijedio je nastup mješovitog pjevačkog zbora Ustanove "Ivan Matetić Ronjgov" iz Ronjgi, odnosno iz Viškova, koji su, osim Brajšine "Bilo vavek veselo", vrlo nadahnuto izveli Ronjgovu "Draga nam je zemlja". Vrlo precizno i dojmljivo interpretirali su Cossettovu "Ako mi pojemo", a potom i Prašeljovu "Briškulu".

Izvrsna vokalna skupina Nešpula koja već sedam godina djeluje pri KUD-u "Matko Brajša Rašan", također pod vodstvom svestrane Tatjane Merkl, na svom je repertoaru, uz neizostavnu Brajšinu skladbu, imala i ABBA-in hit "Take a chance on me". Oni su izveli i "Rusulicu" (J. Čaleta i R. Kraljević) i "Priča or radiča" Branka Starca.

Mihaela Ćurić predvodila je mješoviti zbor Mirta iz Splita, a priredila je i aranžman za skladbu "Tija bi te zaboravit". Tu je bio i "Oče naš" Brajše Rašana, te "Jadranu" Jakova Gotovca s tekstom R. K. Jeretova.

Pravi hommage istarskim skladateljima učinili su izvrsni zboraši iz Kraljevice, odnosno Hrvatsko glazbeno društvo "Zvijezda Danica" s dirigenticom Helgom Dukarić Dangubić. Oni su na repertoaru imali dvije Brajšine skladbe, i to "Bilo vavek veselo" i "Mažurana" te Zlatićevu "Napitnicu".

Sve je završilo uz nezaobilazni pulski glazbeni čimbenik, Puhački orkestar grada Pule te "Himnu za Hrvatskog Sokola u Puli" M. B. Rašana u aranžmanu Branka Okmace te "Quando, quando, quando" legendarnog Tonija Renisa. Dirigenti su bili Ante Dobronić i Branko Okmaca.

Cijelu manifestaciju omogućili su KUD "Matko Brajša Rašan" i njegova predsjednica Martina Šverko te tajnica Ira Gužvan-Orlić, kao i niz pojedinaca okupljenih u i oko ovog KUD-a. (V. BEGIĆ; snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter