Brajši u spomen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njegovanje vokalnog glazbenog izricaja istarskog podneblja vrlo je važno za njegovo ocuvanje. Tijekom citavog je svog stvaralaštva to cinio Matko Brajša Rašan (1859. - 1934.), poznati istarski skladatelj i sakupljac narodnih pjesama.

Zbor koji nosi ime ovoga velikana djeluje vec 59 godina, a sinoc je u prepunoj dvorani pulskog Doma hrvatskih branitelja priredio koncertnu vecer naslovljenu "Brajši u spomen", u sklopu sedmog izdanja Dana vokalne glazbe.

Osim domacina, nastupili su i mješovita vokalna skupina Arete iz Konjšcine (Zagorje), komorni zbor Rubino iz Rovinja, a cappella gospel zbor iz Ljubljane Bee Geesus, mješovita vokalna skupina Nešpula, koja djeluje pri "Rašanu" te mješoviti zbor Rondo Histriae. Svaki od njih predstavio se s po jednom Brajšinom skladbom i zbilja šarolikim izborom repertoara – od primorskih napjeva do partitura glazbenih velikana poput Mendelssohna pa sve do pjesama The Beach Boysa i Abbe.

Prvi su nastupili domacini, KUD "Matko Brajša Rašan" pod vodstvom Tatjane Merkl, uz raznolik repertoar, od "Ave Marije" i "When I Fall In Love" pa sve do crnacke duhovne "You're Gonna Reap", potvrdujuci da su jedna od konstanti glazbenoga života grada.



Arete iz Konjšcine obradovale su nazocne ležernim nastupom i vrlo dobrim glasovnim mogucnostima svojih clanova, što je posebno došlo do izražaja prilikom izvodenja pjesmi "Uhvati ritam" Parnog valjka i cuvene "Lollipop". Izveli su i Brajšinu "Zrasla mi ladonja" i Jenkisovu "Adiemus", potonju uz glasovirsku pratnju Vinke Buric i Katarinu Rataic na bongosima. Dirigent je bio Adam Mokos Pazman.

Rovinjski komorni zbor Rubino, takoder pod vodstvom Tatjane Merkl, vrlo je nadahnuto izveo nekoliko skladbi, dokazujuci da je rijec o kvalitetnom zboru, ciji se nekoliko clanova posebno istice. Ovacijama brojne publike ispracena je njihova izvedba "Barbare Ann". Još su izveli Rašanov "Oce naš", Mendelssohnovu "Die Nachtigall" i Palestrininu "Sicut cervus".

Izniman i izvrstan bio je nastup a cappella gospel zbora Bee Geesus iz Ljubljane, koji su osim "Oce naš" Brajše Rašana izveli i "Joy Comes In The Morning", "As I Went Down In The River To Pray" i "I Can See Clearly Now". Predvodio ih je karizmaticni dirigent Matej Vitric.

Mješovita vokalna skupina Nešpula, koja je oformljena prije cetiri godine pri KUD-u "Matko Brajša Rašan" na inicijativu nekoliko mladih entuzijasta, a koju takoder vodi Tatjana Merkl, izvela je "Istarski ples" Brajše Rašana, "Dilmano dilbero" K. Kyurkchiyskyja te "Lay Your Love On Me" legendarne Abbe. Sigurnim i nadahnutim nastupom pokazali su i dokazali svoj glazbeni potencijal.

Posljednji je nastupio mješoviti zbor Rondo Histriae pod vodstvom Vinke Buric, koji je izveo tri skladbe - "Tri Marije" Brajše Rašana, tradicionalni spiritual "I'm Gonna Sing" i Mokranjceve "Primorske napjeve".

Gledatelje je kroz program vodio Ugo Korani. Pokrovitelj ove manifestacije, nabijene dubokim emocijama lijepe glazbe i još ljepših izvedbi, bio je Grad Pula, organizator KUD "Matko Brajša Rašan", a pokrovitelji Turisticka zajednica Grada Pule, Dom hrvatskih branitelja i Pleter usluge iz Zagreba.


Podijeli: Facebook Twiter