Brajović i Nikolić s "Posjetiteljem" u INK-u


Prepuno Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula ovacijama je sinoć ispratilo izvrsnu predstavu beogradskog Ateljea 212 "Posjetitelj/Posetilac" autora teksta Erica Emmanuela Schmitta u režiji Ljiljane Todorović.

Izvrsno su uloge tumačili Vojislav Brajović, Dragan Nikolić, Anđela Simić i Branislav Trifunović. Riječ je o slojevitoj predstavi koja se dade višestruko interpretirati i iščitavati, jer filozofsko je to djelo s elementima fikcije, o susretu osnivača psihoanalize Sigmunda Freuda s nepoznatim posjetiteljem 1938., u doba jačanja nacizma.

Kroz njihov razgovor autor progovara o odnosu čovjeka i Boga, moralnog zla i odgovornosti. Vojislav Brajović tumači lik Freuda u starijim danima, a Dragan Nikolić igra tajanstvenog posjetitelja, možda Boga.

Iako je tema ozbiljna, predstava donosi i britke replike, duhovite, učestalo nasmijavajući gledatelje i dajući jedan sasvim novi prikaz psihoanalize te predstavljajući jednog novog, nepoznatog Freuda u jednom posve novom kontekstu, gdje se gubi linija između subjekta i objekta psihoanalize. (V. BEGIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter