Brajde: Kartulina s čarolijom Istre

Brajde se predstavile u prepunoj Istarskoj sabornici u Poreču (J. PREKALJ)
Brajde se predstavile u prepunoj Istarskoj sabornici u Poreču (J. PREKALJ)

"Stvarno smo se okupile iz ljubavi prema pjevanju, poželjele smo zajedno zapjevati na tanko i debelo. Proučile smo veliki arhiv Renata Pernića i od 250 pjesama odabrale njih 12 koje smo uvrstile u našu Kartulinu", rekla je na multimedijalnoj promociji albuma Kartulina porečke vokalne skupine Brajde Đana Šegon, autorica projekta i jedna od Brajdi kako ih od milja zovu sugrađani. A njih je na sinoćnoj promociji u Istarskoj sabornici bilo više od stotinu, ne samo Porečana nego i prijatelja, poznanika, simpatizera iz cijele Istre. Brajde, koje uz Đanu Šegon čine još Klaudija Kovačić-Žigante, Denis Mikatović-Jugovac i Dorijana Čitar, vesele su i simpatične Porečanke koje često nastupaju na susretima klapa, zborova, smotrama narodne i tradicijske glazbe.

Prije dvije godine rodila se ideja za stvaranje posebne glazbene razglednice, albuma istarskih izvornih kanti koje su Brajde aranžirale i izvele na tanko i debelo. Album je dobio ime Kartulina, a prati ga knjižica na četrdesetak stranica na kojima su uz riječi pjesama i njihovi prijevodi na talijanski i engleski jezik, a predstavljene su i fotografije istarskih motiva nagrađivanog porečkog fotografa Kristiana Macinića.

Valja istaknuti da su se Brajde zajedno s producentom odlučile snimanju kanti pristupiti na prirodan i tehnički neinvazivan način. Odabrane izvedbe su cjelovite i otpjevane uživo, bez nadosnimavanja. Tijekom produkcije nisu korišteni ojačivači, reverbatori ili korektori zvuka. Mastering se radio u analognoj tehnici, a šum trake je namjerno pušten. Sve je to odrađeno kod producenta Roberta Nappholza u studiju u Zagrebu.

Brajde su naravno, izvele neke od skladbi, poput "Cviće mi poje…", "Tri naranče" ili pjesmu o Mari. Promociju su začinile svojim štoricama, Denis o tome kako su tekli susreti s producentom u Zagrebu, dok je Klaudija, ujedno i sviračica miha, ispričala kako je uz oca razvila ljubav prema istarskoj glazbi. Publika je sve popratila glasnim aplauzom i ovacijama, a bilo je i transparenata koje su im priredili njihove kolege Giostranti poput "Jednom Brajde - vajk u Brajdami" i "No Brajde? No party!".

Dio predstavljanja bilo je i otvaranje izložbe fotografija Kristiana Macinića, od kojih se neke nalaze u knjižici koja je dio Kartuline. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter